Calcul concediu de maternitate

Calcul concediu de maternitate

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/KCAfBA4EfUt

Calcul concediu de maternitate

Conform predevedrilor  Art. 25 din OUG 158/2005 cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din ordonanta. Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Prin urmare, in baza de calcul a concediului de maternitate intra toate veniturile din ultimele 6 luni pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

Potrivit prevederilor art. 23 alin. 1 din OUG 158/2005, siguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Din totalul zilelor de concediu de maternitate se platesc numai zilele lucratoare.

Este bine de stiut ca indemnizatia pentru concediul medical de maternitate nu este impozabila. Totodata, pentru acest tip de indemnizatie angajatorul nu are obligatia de a plati contributiile obligatorii, cu exceptia cotei pentru CAS.

Contributia pentru sistemul de pensii se calculeaza raportat la castigul mediu brut stabilit pentru fundamentarea bugetului de asigurari sociale. Conform Legii nr. 294/2011 castigul mediu brut pentru anul 2012 este stabilit la 2117 lei brut.


Un comentariu la „Calcul concediu de maternitate”

  1. buna ziua,,iata asa o problema a aparut la mine,sunt in cocediu de ingrijire a copilului,are un an si 4 luni,acum es cel deal doilea concediu cu al doilea copil,de la firma unde am lukrat nu mi sa akitat concediu de maatern,nau vurut,acum m-am dus la CNAS,sa depun dokum p-u concediu si ei mi-au spus ca nu pot sa-mi akite concediu p-u ca nu l-am primit pe primul si ei nu au in baza la ce sa-mi kalkuleze…ce pot sa fac in acest caz?

Lasă un comentariu