Dubla cetatenie si circulatia in strainatate

Dubla cetatenie si circulatia in strainatate

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/QdC4LUffv1D

Dubla cetatenie si circulatia in strainatatePoliţia de frontieră permite ieşirea din România a copilului minor neînsoţit de ambii părinţi numai cu acordul celuilalt părinte, dacă minorul pleacă însoţit de unul dintre părinţi, sau cu acordul ambilor părinţi, dacă minorul părăseşte graniţele ţării alături de o terţă persoană fizică, majoră.

Pentru cazul în care minorul are reprezentant legal, respectiv, o persoană desemnată să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor, va fi necesar doar acordul acesteia.

Legea română prevede ca acordul părintelui, părinţilor sau, după caz, al reprezentantului legal, să fie dat în scris, prin act notarial autentic. Pentru obţinerea acestui act, persoana al cărei acord este necesar se va adresa unui birou notarial din România, dacă se află în ţară, sau Consulatului României din ţara de reşedinţă.

Acte necesare pentru declaraţie

  • actul de identitate al părintelui sau, după caz, părinţilor care îşi dau acordul în sensul plecării copilului lor minor în altă ţară, însoţit de celălalt părinte sau, respectiv, de o terţă persoană majoră;
  • datele de identificare ale persoanei însoţitoare (părinte, bunic sau terţ);
  • certificatul de naştere al copilului minor.


Lasă un comentariu