Femei batute de catre soti
https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/PV6hKUEn5QA
Violenta domestica este definita in termeni legislativi ca fiind “orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru al familiei impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice”, conform Legii 217/2003.
Impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile constituie, de asemenea, violenta in familie.
Tipuri de violenta domestica
Violenta in familie se manifesta sub diferite forme:
– violenta verbala
– violenta psihologica
– violenta fizica
– violenta sexuala
– violenta economica
– violenta sociala
– violenta spirituala
Influenta violentei domestice asupra copiilor
Cercetarile arata ca trauma copiilor care cresc intr-o atmosfera de violenta, chiar daca nu sunt ei victimele directe, este intensa si are consecinte profunde asupra modului in care se vor dezvolta acestia. In cadrul unei familii in care violenta domestica este prezenta, copilului ii sunt neglijate nevoia de siguranta, nevoia de dragoste, nevoia de intelegere.
Cate persoane sunt afectate de violenta domestica
In 2012, aproximativ 1000 de persoane au depus cereri pentru ordin de protectie impotriva partenerului de viata, conform unei cercetari efectuate de mai multe organizatii pentru drepturile femeilor, noteaza “Romania Libera”.
La 8 martie 2012, presedintele Traian Basescu a promulgat legea pentru combaterea violentei domestice. Potrivit acestei legi, partenerul care se simte agresat poate solicita instantei sa emita un ordin de protectie fata de agresor.Astfel, instanta poate dispune, in termen de 6 luni de la depunerea cererii pentru ordinul de restrictie, masuri impotriva agresorului. Acesta poate fi obligat sa paraseasca domiciliul comun, sa plateasca anumite costuri survenite ca urmare a agresiunii, precum costuri medicale, de judecata.De asemenea, instanta poate obliga agresorul sa urmeze cursuri de consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.Acest ordin de restrictie nu poate sa depaseasca doi ani.