Vanzarea terenurilor agricole din extravilan catre straini – Reguli

Cum se va putea cumpara teren acum.Instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de Codul civil si a dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman, prin Agentia Domeniilor Statului, in aceasta ordine, la pret si in conditii egale. Vanzatorul inregistreaza, la primaria din raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul, o cerere princare solicita afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan, in vederea aducerii acesteia la cunostinta preemptorilor. Vanzatorul nu mai este obligat, conform unei variante a proiectului, sa identifice singur lista de preemtori.

In termen de o zi lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria are obligatia sa afiseze timp de 30 de zile oferta de vanzare la sediul sau si, dupa caz, pe pagina de internet a acesteia. Primaria are obligatia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii  un dosar care sa cuprinda lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afisare, ale ofertei de vanzare si ale documentelor doveditoare. Titularul dreptului de preemptiune trebuie ca,in termenul de 30 de zile sa isi manifeste in scris intentia de cumparare, sa comunice acceptarea ofertei vanzatorului si sa o inregistreze la sediul primariei unde aceasta a fost afisata.

Primaria va afisa, in termen de 24 ore de la inregistrarea acceptarii ofertei de vanzare, datele prevazute in normele metodologice la prezenta lege, respectiv le va trimite pentru afisare pe site catre structura centrala. In cazul in care, in termenul de 30 de zile mai multi preemptori de rang diferit isi manifesta in scris intentia de cumparare, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul va alege preemptorul, potential cumparator, si va comunica numele acestuia primariei.

Lasă un comentariu