Tematica noua pentru admiterea in INM in 2014

Tematica si bibliografia concursurilor de admitere la INM si admitere in magistratura 2014

1.    Drept civil

Incepand cu sesiunea 2013 a celor doua concursuri de admitere, tematica si bibliografia aprobate pentru disciplina Drept civil s-au bazat integral pe Noul Cod civil (NCC).

In mod firesc, s-a decis ca si pentru sesiunea 2014 tematica si bibliografia la aceasta disciplina sa aiba in vedere exclusiv NCC.
Dl. prof. univ. dr. Gabriel BOROI a prezentat punctul de vedere al catedrei de Drept civil si Drept procesual civil, propunand ca si in acest an tematica si bibliografia la disciplina Drept civil sa ramana partial diferentiate intre cele doua concursuri, tematica pentru admiterea in magistratura urmand a include, ca si in 2013, aspecte referitoare la raporturile de familie.

Totodata, dl. prof. Gabriel BOROI a precizat faptul ca pentru sesiunea 2015 ar trebui sa se aiba in vedere diversificarea tematicii de Drept civil a admiterii la INM, in sensul includerii unor aspecte relative la raporturile de familie, astfel incat cele doua tipuri de concurs sa aiba tematici si subiecte de concurs comune si la aceasta disciplina.

In ceea ce priveste modificarile propuse la aceasta disciplina, s-a aratat ca ele vor viza in principal detalierea/precizarea aspectelor vizate de unele institutii (ex. posesia – fara uzucapiune) sau clarificarea nelamuririlor exprimate anterior de candidati (in anexa, tematica si bibliografia propuse pentru admiterea la INM si admiterea in magistratura, sesiunea 2014).

2.     Drept procesual civil

In 2013 solutia adoptata pentru aceasta disciplina a fost una diferentiata:
–     in cazul admiterii la INM s-a optat pentru includerea atat a unor institutii care sa fie abordate conform NCPC, cat si a unor institutii abordate conform vechii reglementari;
–     in cazul admiterii in magistratura tematica s-a raportat exclusiv la NCPC.

Dna director Octavia SPINEANU-MATEI a precizat faptul ca in cadrul intalnirii din 2013, pentru a raspunde ingrijorarilor legate de absenta sau insuficienta doctrinei privitoare la noua reglementare, au fost date asigurari ca in procesul de elaborare a subiectelor se va urmari ca rezolvarea acestora sa fie posibila pe baza cunoasterii aprofundate a dispozitiilor NCPC, asigurari care au fost respectate, nefiind exprimate nemultumiri ale candidatilor cu privire la acest aspect.

In acest context, s-a decis in unanimitate ca pentru sesiunea 2014 tematica si bibliografia la disciplina Drept procesual civil sa se raporteze integral la NCPC, urmand a fi comune pentru ambele concursuri (in anexa, tematica si bibliografia propuse pentru admiterea la INM si admiterea in magistratura, sesiunea 2014).

3.     Drept penal si Drept procesual penal

Domnul judecator Stefan PISTOL a luat cuvantul, formuland unele precizari privind sistemul INM de pregatire a auditorilor de justitie din anul I la aceste discipline: inca din anul universitar 2012-2013 s-a procedat la abordarea in paralel a vechii si noii reglementari, in vreme ce pregatirea in anul universitar 2013-2014 are in vedere exclusiv NCP si NCPP. Pentru anul universitar 2014-2015 studiul practic va fi intensificat, fara reluarea notiunilor teoretice.

Avand in vedere cele expuse, dl. judecator Stefan PISTOL a prezentat punctul de vedere al catedrei de Drept penal si Drept procesual penal, propunand abordarea institutiilor din tematica celor doua concursuri exclusiv pe baza Noilor coduri.
In concret, propunerea catedrei este aceea de a pastra, in principiu, tematicile sesiunii 2013, urmand insa a le aborda din perspectiva Noilor coduri, evitandu-se includerea unor institutii care sa ridice dificultati de asimilare (ex. tehnici de ancheta).
In acelasi sens au fost si opiniile comunicate INM, anterior intalnirii, de catre facultatile de drept din cadrul Universitatii Tibiscus din Timisoara, Universitatii Romano-Germane din Sibiu si Facultatii de drept din Cluj a Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Bucuresi, fiind formulate inclusiv propuneri de includere in tematica a unor institutii care prezinta aspecte de totala noutate (ex. camera preliminara).

In cadrul intalnirii au exprimat opinii in acelasi sens si reprezentantii Universitatii din Pitesti, Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti si Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti, apreciindu-se insa necesar ca subiectele sa se bazeze in principal pe coduri, in conditiile in care nu exista inca doctrina si jurisprudenta bazate pe noile reglementari.

Cu privire la acest aspect, doamna director Octavia SPINEANU-MATEI a subliniat principalele argumente in sensul solutiei propuse anterior:
–     pregatirea din cadrul INM este una practica, cursurile auditorilor de justitie nereluand abordarea teoretica a materiilor;
–     INM trebuie sa aiba in vedere interesul sistemului judiciar, acela de a recruta persoane capabile sa se adapteze rapid si sa se pregateasca inclusiv prin studiu individual, una dintre calitatile unui bun practician fiind capacitatea ridicata de adaptare la modificarile legislative intervenite in cursul carierei;
–     rezolvarea subiectelor nu va pretinde candidatilor interpretari foarte sofisticate, ci o buna cunoastere a codurilor.

In ceea ce priveste includerea in tematica a unor institutii noi sau cu privire la care exista interpretari diferite, s-au formulat urmatoarele precizari:
–     pot fi incluse institutiile noi importante, atata timp cat rezolvarea subiectelor privitoare la acestea este posibila pe baza codurilor;
–     nu pot fi excluse la acest moment toate institutiile cu potential de controversa insa, in masura in care pana la momentul anuntarii concursului aspectele controversate nu vor fi fost lamurite fie in urma unui recurs in interesul legii, fie printr-o hotarare prealabila, comisiilor de elaborare a subiectelor le revine obligatia regulamentara de a nu elabora subiecte controversate.

Dl. judecator Stefan PISTOL a subliniat din nou faptul ca nu se intentioneaza propunerea unei tematici mai ample decat cea din sesiunea anterioara (ex. in partea speciala vor fi incluse, in principiu, aceleasi infractiuni, intervenind numai redenumirea/recalificarea acestora, acolo unde este cazul).

Avand in vedere solutia propusa si agreata de participanti, s-a propus parcurgerea si discutarea, ca reper orientativ, a tematicii propuse la cele doua discipline pentru examenul de absolvire a INM, sesiunea 2014, tematica elaborata din perspectiva noilor reglementari.

In ceea ce priveste tematica la disciplina Drept procesual penal, dl. judecator Stefan PISTOL a pus in discutie propunerea de introducere in tematica sesiunii 2014 a unor institutii care nu sunt foarte ample:
–     contestatia in anulare, deoarece este o cale de atac prin care se solutioneaza situatii nereglementate in recurs, fiind o procedura ce trebuie cunoscuta de catre auditori de justitie inca de la intrarea la INM;
–     redeschiderea procesului penal in cazul judecatii in lipsa persoanei condamnate.

Propunerea a fost acceptata de catre participanti.

S-a reiterat faptul ca, in masura in care vor exista aspecte controversate cu privire la unele din institutiile incluse in tematica, acestea vor fi evitate cu prilejul elaborarii subiectelor.

Dna director Octavia SPINEANU-MATEI a mentionat faptul ca aceleasi ingrijorari au fost exprimate si de auditorii de justitie care urmeaza sa sustina examenul de absolvire, sesiunea 2014, solutia propusa de Consiliul Stiintific al INM fiind aceea ca auditorii sa realizeze un inventar al problemelor controversate, ce va fi pus la dispozitia comisiei de elaborare a subiectelor.

In acelasi sens, INM a adresat facultatilor de drept invitatia de a semnala problemele cu potential de controversa, observatiile facultatilor urmand a fi puse la dispozitia comisiei de elaborare a subiectelor.

In continuare s-a procedat la parcurgerea si discutarea tematicii in materie penala si procesual penal, tematica elaborata din perspectiva noilor reglementari (in anexa, tematica si bibliografia propuse pentru admiterea la INM si admiterea in magistratura, sesiunea 2014, in forma rezultata in urma dezbaterilor si analizarii sugestiilor primite).

In final, s-a propus ca tematica si bibliografia sesiunii 2014 la disciplinele Drept penal si Drept procesual penal sa fie comune pentru ambele concursuri.

Lasă un comentariu