Tinerii pot beneficia din nou de credite nerambursabile de pana la 10.000 euro pentru a-si dezvolta o afacere.Cum formez dosarul

Tinerii cu varste de pana la 35 de ani vor putea aplica din nou pentru a primi un credit nerambursabil de pana la 10.000 de euro, intrucat aplicatia de inscriere devine activa incepand de luni, anunta Directia Implementare Programe pentru IMM-uri (AIPPIMM) pe site-ul propriu. Afla de la AvocatNet.ro ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de facilitatile din cadrul programului destinat tinerilor debutanti in afaceri.

 

 

Cine poate aplica?

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri se adreseaza tinerilor cu varste de pana la 35 de ani care vor sa inceapa o afacere. Astfel, acestia pot depune proiecte pentru a primi un credit nerambursabil de pana la 10.000 de euro din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care fac dovada surselor de cofinantare.

Conditiile de participare in cadrul programului guvernamental sunt prevazute de OUG nr. 6/2011, care stabileste ca tinerii care vor sa obtina un credit trebuie sa:

aiba capacitate juridica deplina de exercitiu, varsta de pana la 35 de ani, impliniti cel mai tarziu in ziua inregistrarii cererii de inmatriculare a societatii cu raspundere limitata in Registrul Comertului. Daca, la data inregistrarii cererii de inmatriculare a societatii cu raspundere limitata in Registrul Comertului, conditia referitoare la varsta este indeplinita, aceasta se considera indeplinita pe intreaga perioada de acordare a facilitatilor;
anterior datei inmatricularii societatii in Registrul Comertului, nu trebuie sa mai fi detinut si nu detin calitatea de actionar sau asociat al unei intreprinderi constituite in Spatiul Economic European (SEE);
infiinteze pentru prima data o societate comerciala cu raspundere limitata in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si ale OUG nr. 6/2011;
declare pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale pentru declaratii mincinoase, ca indeplinesc conditiile prevazute mai sus, declaratia urmand sa fie depusa la Registrul Comertului odata cu cererea de inmatriculare a societatii;
sa nu mai fi beneficiat de finantare in cadrul acestui Program.

In acelasi timp, actul normativ prevede si o serie de obligatii referitoare la statutul microintreprinderii pentru care se acorda creditul:

este societate comerciala cu raspundere limitata-debutant (SRL-D), care functioneaza pe durata nedeterminata, in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se obtine la data inmatricularii la Registrul Comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul sau social;
se incadreaza in categoria microintreprinderilor in conditiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale OUG nr. 6/2011;
este infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati;
este administrata de asociatul unic, de unul sau mai multi administratori dintre asociati;
are in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare (CAEN Rev 2).

Amintim ca, incepand din vara anului 2013, tinerii vor beneficia de credit nerambursabil, chiar daca firma pe care o infiinteaza trece in alta categorie de IMM.

Dispozitia este prevazuta de OG nr. 11/2013, in vigoare din 9 iulie 2013, ce stabileste urmatoarele: „facilitatile acordate prin program nu se considera acordate necuvenit si nu se recupereaza in situatia in care calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant a fost pierduta, deoarece societatea cu raspundere limitata infiintata de intreprinzatorul debutant nu se mai incadreaza in categoria microintreprinderilor”.

Concret, finantarea nerambursabila acordata prin program nu se va mai recupera de catre stat in cazul in care societatea cu raspundere limitata debutanta (SRL-D) isi schimba calitatea de microintreprindere, trecand intr-o alta categorie de IMM.

Aceasta in conditiile in care prevederile de pana acum stabileau clar ca facilitatile acordate prin program se considera acordate necuvenit si se recupereaza, potrivit legii, atunci cand calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant a fost pierduta.

Ce facilitati se acorda?

In cadrul acestui program, firmele infiintate de tineri pot primi o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.

Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in lei, in limita plafonului aprobat in bugetul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

Totodata, Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM acorda garantii pentru creditele contractate de „SRL-D” in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei.

Firmele SRL-D sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

De asemenea, pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii nu sunt datorate taxe.

Tinerii debutanti in afaceri in cadrul programului primesc consiliere, instruire si sprijin din partea OTIMMC, in a carui raza de competenta isi are sediul social.

Tinerii vor beneficia de sprijin financiar prin Programul SRL-D pana in 2020

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, care transpune o schema transparenta de ajutor de minimis, a fost lansat in urma cu 3 ani, prin OUG nr. 6/2011, in timp ce normele sale de aplicare au fost aprobate prin HG nr. 96/2011.

Avand in vedere succesul de care s-a bucurat in randul aplicantilor, programul a fost prelungit pana in anul 2020, anunta Guvernul intr-un document de presa remis redactiei noastre in luna aprilie 2013. „Luand in considerare necesitatea aplicarii lui si in urmatorii ani, Guvernul a aprobat prin hotarare prelungirea aplicarii acestui program pentru perioada 2013-2020, pentru un numar de cel putin 550 de beneficiari in fiecare an, prin asigurarea, din bugetul aprobat anual Ministerului Economiei a sumelor necesare pentru plata alocatiilor financiare nerambursabile necesare”, informa Guvernul la acea data.

Mai exact, guvernantii au adoptat atunci un act normativ in acest sens, HG nr. 186/2913, care permite tinerilor sa beneficieze de sprijin financiar din partea statului inca 7 ani.

Mai precis, actul normativ stabileste urmatoarele: „Finantarea in perioada 2010-2020 a programului pentru acordarea, prin Ministerul Economiei, de alocatii financiare nerambursabile, denumite in continuare A.F.N., pentru cel putin 1.100 de microintreprinderi «S.R.L. – D» pe an, in perioada 2010-2012, si pentru cel putin 550 demicrointreprinderi «S.R.L.-D» pe an, in perioada 2013-2020, se asigura din bugetul aprobat anual Ministerului Economiei”.

Tot luni va deveni activ si Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM. Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei, din care se vor acorda alocatii financiare nerambursabile (AFN). Pentru anul 2014, prin implementarea Programului, se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de minimum 12 beneficiari.

Potrivit Directiei Implementare Programe pentru IMM-uri, aplicatia va fi deschisa pentru inscriere intre 10 martie 2014, ora 10.00, si 16 martie 2014, ora 20.00.

 

Lasă un comentariu