Avocatii pot consulta dosarul de urmarire penala.NOUL COD PENAL SI PROCEDURA PENALA

Avocatii pot consulta dosarul de urmarire penala.

Dintre modificarile privind dreptul la aparare, cea mai importanta este cea privind dreptul avocatilor de a consulta dosarul de urmarire penala.

Potrivit Noului Cod de procedura penala (NCPP), consultarea dosarului de urmarire penala presupune studierea actelor din el, dreptul de a nota date sau informatii din dosar si de a obtine fotocopii, pe cheltuiala clientului.

Concret, avocatul partilor si al subiectilor procesuali principali poate consulta dosarul pe tot parcursul procesului penal, iar acest drept nu poate fi exercitat, nici restrans in mod abuziv, se precizeaza in NCPP. De asemenea si partile si subiectii procesuali principali au dreptul de a consulta dosarul de urmarire penala.

In cursul urmaririi penale, procurorul stabileste data si durata consultarii dosarului intr-un termen rezonabil, dar acest drept poate fi delegat organului de cercetare penala. De asemenea, in timpul urmaririi penale, procurorul poate restrictiona motivat consultarea dosarului, daca prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfasurari a urmaririi penale, se mentioneaza in noua legislatie in materie penala.

Cu toate acestea, avocatul are obligatia sa pastreze confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului din cursul urmaririi penale.

“In toate cazurile, avocatului nu ii poate fi restrictionat dreptul de a consulta declaratiile partii sau ale subiectului procesual principal pe care il asista ori il reprezinta. In vederea pregatirii apararii, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunostinta de intreg materialul dosarului de urmarire penala in procedurile desfasurate in fata judecatorului de drepturi si libertati privind masurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participa“, se mai scrie in noile prevederi penale.

Lasă un comentariu