Magistratii Tribunalului Bucuresti par sa nu fie de acord cu modul in care Ministerul Mediului a interpretat decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (respectiv faptul ca doar taxa auto perceputa in 2012 este ilegala, nu si timbrul de mediu), avand in vedere ca a admis inca din luna ianuarie cererea depusa de o persoana care si-a inmatriculat anul trecut autoturismul de a i se returna timbrul de mediu.
Astfel, prin decizia data in 9 ianuarie 2014, magistratii Sectiei a IX-a Contencios Administrativ si Fiscal ai Tribunalului Bucuresti au admis cererea de anulare a timbrului de mediu platit in luna mai a anului trecut, anuland decizia de calcul si obligand Finantele Publice sa restituie suma incasata.
In motivarea deciziei se arata ca “dispozitiile art. 110 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana interzic statelor membre sa aplice direct sau indirect produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare”.
Desi in Romania, deocamdata, nu se aplica principiul crearii precedentului, decizia Tribunalului Bucuresti va deveni universal valabila, dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene se va pronunta in privinta respectarii dreptului european de catre tara noastra.
“Curtea de Apel Bucuresti a sesizat deja CJUE, instanta europeana urmand sa se pronunte undeva spre sfarsitul anului si sa trimita avizul Romaniei in lunile ianuarie-februarie 2015. Va fi o decizie similara celei in care CJUE spune ca taxa de poluare este ilegala, obligand statul la restituirea timbrului de mediu”, a declarat pentru Curierul National avocatul Marius Coltuc, reprezentant al Casei de Avocatura cu acelasi nume.
Tribunalul Bucuresti si-a motivat decizia de a obliga Finantele Publice la restituirea timbrului de mediu prin faptul ca “prevederile OUG 9/2013 impun timbrul de mediu autovehiculelor aflate la prima inmatriculare in Romania, o astfel de taxa nefiind perceputa pentru autovehiculele inmatriculate sau care au fost anterior reinmatriculate in Romania si apoi reintroduse in tara”.
“Stabilind, asadar, timbrul de mediu pentru autoturismele importate din spatiul Uniunii Europene, este evident ca prevederile OUG )/2013 incalca art. 110 din Tratatul CE (fost art. 90), instanta fiind obligata sa dea intaietate prevederilor comunitare, lasand inaplicabil dreptul intern incompatibil legislatiei comunitare, principiu statuat de Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene cu prilejul solutionarii cauzei Administrazione delle finanze dellostato/Simmenthal nr c106/77. In raport cu aceste considerente, Tribunalul va admite actiunea, va anula decizia de calcul (…) va obliga parata la restituirea sumei de 2.484 lei actualizata cu rata dobanzii legale de la momentul perceperii taxei si pana la momentul restituirii acesteia”, se arata in motivare.
Sursa: Curierul National