Interceptarile DNA nu incalca dreptul la viata privata – CEDO A DECIS IN 2014

Interceptarile DNA nu incalca dreptul la viata privata - CEDO A DECIS
Interceptarile DNA nu incalca dreptul la viata privata – CEDO A DECIS

In mai 2004 procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe medicul general ?tefan Blaj pentru luare de mita. Procurorii au stabilit ca Blaj si lt. col. Negoescu Daniela „au pretins, de la o persoana denuntator, suma de 2.500 de dolari, din care au primit efectiv 1.300 USD la data de 3 mai 2004, cand au fost surprinsi de procurorii anticoruptie  in flagrant, pentru a asigura unei candidate subiectele la examenul de ocupare a unui post de medic in reteaua Directiei Generale a Penitenciarelor.”

In rechizitoriu procurorii au aratat ca initial infractiunea a fost initiata de Negoescu Daniela care a prinsa in flagrat primind de la denuntator suma de 4000 dolari pentru a primi subiectele unui concurs pentru ocuparea unui post in sistemul penitenciar. Procurorii au convins-o pe complicea lui Blaj sa poartea tehnica de inregistrarea audio-video. Cu aparatura procurorilor Negoescu l-a inregistrat pe Blaj in timp discuta despre mita pentru subiectele de la examen. In 2007 medicul militar a fost condamnat definitiv la un an si jumatate de inchisoare cu executare.

Medicul a formulat o plangere la CEDO in care a acuzat faptul ca a fost provocat de ”agentul” DNA, ca nu a fost judecat intr-un proces echitabil si mai ales ca dreptul la viata privata i-a fost incalcat. Mai precis Blaj a invocat incalcarea art.8 din Conventia Drepturilor Omului. Acest articol spune urmatoarele:

”1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.

2. Nu este admis amestecul unei autoritati publice in  exercitarea acestui drept decat in masura in care acesta este  prevazut de lege si constituie, intr-o societate democratica,  o masura necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protectia sanatatii, a moralei, a drepturilor si a libertatilor altora.”

CEDO a stabilit ca in cazul sau acest articol nu a fost incalcat si nici alte nereguli legate de anchetarea sa nu au identificat.

 

 

Lasă un comentariu