Plata de bunavoie a dosarelor ANRP Nu se face in 2014

Pentru 2014, bugetul aprobat de Ministerul Finantelor pentru Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor este de doar 263,4 milioane lei,Comparativ cu anul precedent, cand ANRP-ul a avut la dispozitie 466 milioane lei

Plata de bunavoie a dosarelor ANRP Nu se face in 2014

Pune telefonul pe mine!
Pune telefonul pe mine!

La ora actuala conturile ANRP sunt blocate, lista de asteptare a popririlor – deci a celor care au dat in judecata statul si deja sunt in executare silita – fiind de peste 1500 de persoane, in timp ce cuantumul total al sumelor poprite depaseste 250 de milioane lei, potrivit oficialilor institutiei

Care sunt masurile pe care trebuie sa le intreprinda beneficiarii Legilor 290/2003 (Basarabia, Bucovina si Herta) si 9/1998 (Bulgaria, Cadrilater) care nu sunt pe lista de prioritate a Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor?

In primul rand, oamenii acestia nu trebuie sa renunte si sa aiba incredere in faptul ca exista cai legale pentru a intra in cele din urma in posesia banilor ce li se cuvin. In ajutorul lor vin acum si anumite Asociatii de beneficiari ai Legilor 290/2003 si 9/1998, infiintate chiar in scopul sprijinirii celor care nu mai gasesc solutii pentru obtinerea acestor despagubiri. Ca sa va raspund insa la intrebare, in mod concret, aceste persoane ar trebui sa actioneze in judecata statul, cu ajutorul unui avocat specializat, si abia in urma reusitei acestui demers juridic pot ajunge pe lista prioritara a ANRP

In vederea obtinerii despagubirilor care vi se cuvin de la ANRP (ANPR) va prezentam lista de acte necesare pentru Legea 290/2003.

Acte necesare Legea 290/2003
1. Acte necesare Legea 290/2003 in original:
– hotararea Comisiei judetene (semnaturile si stampila sa fie cu albastru sau orice alta culoare in afara de negru) – Poate fi folosita si o copie legalizata redactata de catre notarul public (exclus: copie color si copie conforma cu originalul emisa de catre Prefectura)
– procura autentificata la notar (daca beneficiarul nu poate veni personal sau daca sunt mai multi beneficiari, va rog sa ne contactati pentru a va pune la dispozitie modelul de procura necesar). Conform noii legislatii notariale, veti primi un duplicat, originalul ramanand in arhiva notarului.
– extras de cont bancar al beneficiarului/mandatarului care va incasa banii, din care sa rezulte codul IBAN (acolo se vor vira banii)

2. Acte necesare Legea 290/2003 in copie: – CI beneficiari+mandatar
– comunicarea care a insotit hotararea
– cererea de plata cu confirmare de primire (sau bon de depunere la ANRP)
– partaj pe cote (daca sunt mai multi beneficiari si daca fiecare beneficiar doreste sa primeasca banii in contul sau personal)
– adresa de la ANRP care sa confirme ca dosarul este complet (daca exista)
– copie dosar de despagubire (doar daca ne solicita instanta)
– in ipoteza ca unul dintre beneficiarii trecuti pe hotarare este decedat: certificat de deces si certificat de mostenitor.

In vederea obtinerii despagubirilor care vi se cuvin de la ANRP in baza Legii nr. 9/1998  Bulgaria-Cadrilater, sunt necesare urmatoarele documente:

1. In original:
– Ordinul/Decizia de validare de la ANRP (semnaturile si stampila sa fie cu albastru sau orice alta culoare in afara de negru)
– procura autentificata la notar (daca benenficiarul nu poate veni personal sau daca sunt mai multi beneficiari, va rog sa ma contacati prin email pentru a va pune la dispozitie modelul de procura care trebuie folosit).
– extras de cont bancar al beneficiarului/mandatarului care va incasa banii, din care sa rezulte codul IBAN, semnat si stampilat de banca (acolo se vor vira banii). Nu intereseaza soldul contului sau istoricul tranzactiilor anterioare.

2. Copie:
– hotararea Comisiei judetene
– CI/BI beneficiari si mandatar
– partaj pe cote (daca sunt mai multi beneficiari si daca fiecare beneficiar doreste sa primeasca banii in contul sau personal)
– cererea de plata cu confirmare de primire (sau bon de depunere la ANRP)
– in ipoteza ca unul dintre beneficiarii trecuti pe hotarare este decedat: certificat deces si certificat de mostenitor.

Lasă un comentariu