In practica justitiabilii inca se ghideaza dupa aceste aspecte,insa in 2014 se observa ca se pune accentul pe eficienta.
Procurorii Gheorghe Bocsan, Lucian Papici (foto)si altii, de la Directia Nationale Anticoruptie, au descoperit o noua metoda de a se asigura ca avocatii nu iau parte la actele de urmarire penala intocmite in anumite dosare cu rasunet si nume grele: invita avocatii timp de 30-31 de zile, de la ora 08.00 la ora 16.00, in caz ca se vor efectua acte de urmarire penala! Multi dintre avocati au mers o zi, doua, au stat pe holurile DNA-ului degeaba, ore intregi, fara sa fie chemati sa asiste la vreun act de urmarire penala, dupa care, la ora 16.00, au fost anuntati ca pot sa plece acasa. Nu este pentru prima data cand procurorii DNA utilizeaza de interpretarea legii dupa cum le convine cel mai mult, Lumeajustitiei.ro a prezentat de curand obiceiul pe care si l-au format procurorii pentru a-i crea unui judecator nedorit o incompatibilitate cu judecarea unui anume dosar penal: il cheama ca martor in cauza, chiar daca judecatorul respectiv habar nu are despre ce este vorba in acel dosar. Odata semnata declaratia de martor, chiar daca singura depozitie a judecatorului este: “Nu stiu, nu cunosc pe nimeni din dosar”, magistratul devine incompatibil cu solutionarea dosarului.
DNA se face ca respecta dreptul la aparare in timp ce manipuleaza legea
In dosarul Vamii de la Constanta, de exemplu, o parte din avocati au primit invitatii la DNA care sunau ca cele de mai sus, adica aparatorii erau rugati sa ajunga la Directie 30 sau 31 de zile, de la ora 08.00 la ora 16.00, in eventualitatea in care vor fi facute acte de urmarire penala. Dupa cateva zile de stat pe holuri, fara sa fie efectuat vreun act de urmarire, avocatii nu au mai mers, sau si-au trimis stagiarii.
Ca atare, procurorii DNA au chemat un martor si l-au audiat, fara ca aparatorul unuia dintre inculpati, care si propusese martorul, sa fie prezent la audieri. Incredibil, dar, in momentul in care avocatii au reclamat ca nu au fost chemati sa asiste la audieri, procurorii au dat un raspuns care arata ca au premeditat absenta avocatilor: “Noi v-am invitat pentru toate zilele, daca nu ati venit, nu e vina noastra”. Nu este singurul caz in care DNA a procedat in acest fel. Procurorii DNA au incercat aceasta metoda pentru a-si acoperi spatele, in eventualitatea in care vreunul dintre inculpati ar invoca lipsa de aparare intr-un moment al anchetei. Conform Codului de Procedura Penala, “dreptul la aparare este garantat invinuitului, inculpatului si celorlalte parti in tot cursul procesului penal. In cursul procesului penal, organele judiciare sunt obligate sa asigure partilor deplina exercitare a drepturilor procesuale in conditiile prevazute de lege si sa administreze probele necesare in aparare. (…) Orice parte are dreptul sa fie asistata de aparator in tot cursul procesului penal.”
Lumea Justitiei