Ghid practic pentru proces denominare franci elvetieni sau euro – 2014

Ghid practic pentru proces denominare franci elvetieni sau euro

AVOCAT COLTUC MARIUS VICENTIU
AVOCAT COLTUC MARIUS VICENTIU

 

 

In ultima vreme se discuta foarte mult de aceasta forma de procese importiva bancilor pentru clauze abuzive si anume: proces denominare franci elvetieni sau euro

 

In acest articol o sa incercam sa rapundem intrebarilor dvs.: Ce pot cere?Cum fac in concret?Daca pierd ce patesc?

 

 

Ce pot cere?

In concret cererea de chemare in judecata trebuie sa aibe ca obiect:

i)                   denominarea creditului (creditul dvs va deveni credit in LEI) si

ii)                 convertirea acestuia la cursul acordarii (1 CHF va fi stabilit la cursul acordarii – aproximativ 2 lei)

 

Cum fac in concret?

 

Trebuie depusa o cerere de chemare in judecata la judecatoria sau tribunalul de la sediul bancii.Va sfatuim sa depuneti in Bucuresti unde exista o practica déjà consacrata in favoarea consumatorilor.

Imi trebuie avocat?Raspunsul este da pentru ca sunt probleme destul de complexe de drept si la recurs aveti nevoie de unul

Raspunsul corect la acesta intrebare ar fi:aveti nevoie de un avocat specializat in dreptul consumatorului-clauze abuzive

Sunt doar 3-4 avocati in Romania care indeplinesc aceste conditii.

 

Nu trebuie sa va mai duceti la banca sa negociati pentru ca puteti depune cererea direct in instanta

Nu va redactati cererea singuri dupa internet pentru ca s-au schimbat foarte multe lucruri si ar trebui sa adaptati cererea la speta dvs.

Temei juridic al cererii de chemare in juedcata: Legea 193/2000,Codul civil si Decizia Kasler vs. OTP

Ce intampla prin Uniunea Europeana in astfel de probleme?

Autoritatile si instantele din Franta au calificat, inca din 2011, ca fiind produse financiare toxice toate creditele in franci elvetieni contractate de populatie sau de autoritatile administratiei locale, iar instantele din tari ca Ungaria, Bulgaria sau Croatia au dispus inghetarea cursului de schimb CHF si denominarea in moneda nationala a creditelor.

Plata ratelor la un curs de schimb diferit de cel din ziua in care s-a acordat imprumutul ar putea fi considerata o clauza abuziva. Aceasta este opinia avocatului general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Totul a pornit de la un proces intentat bancii de doi maghiari care au obtinut un credit in 2008. In contract se prevedea ca rambursarea creditului se va face la cursul de vanzare a valutei valabil cu o zi inainte de data de plata ratei. Imprumutatii au cerut sa plateasca ratele insa la cursul la care au luat creditul, adica mult mai mic.

Pornind de la acest caz avocatul general Nils Wahl spune ca utilizarea a 2 cursuri diferite, unul mai mic la acordare si altul mai mare la plata ratelor poate fi o clauza abuziva.

Avocatul general a anuntat insa ca „este totusi de competenta instantei nationale sa determine daca oamenii au fost in masura sa inteleaga ca s-au expus la o cheltuiala suplimentara din cauza diferentei dintre cele 2 cursuri de schimb”.

In 2006-2007, cand creditele in franci elvetieni erau la mare cautare, un franc valora 2 lei. Acum insa cotatia a ajuns insa la peste 3 lei si 7 bani. Asta inseamna ca in acest moment ratele celor imprumutati in aceasta moneda au crescut cu peste 85% in ultimii 7 ani.

Marius Coltuc, avocat: „Si in Romania exista multe procese pe rol in legatura cu denominarea de-a lungul contractului a monedei CHF. Ar fi destul de grav pentru banci, in defavoarea lor total.”

Opiniile avocatului general al Curtii Europene de Justitie nu sunt obligatorii, dar sunt respecate in 9 din 10 deciizii finale ale judecatorilor.

Alin Iacob: „Orice decizie favorabila a CJUE poate fi folosita ca jurisprudenta si la noi, in conditiile in care situatia e similara pentru ca si in Bulgaria, Croatia si Romania o buna parte a formularilor din contractele de credite au fost similare.”

Daca judecatorii Curtii Europene de Justitie vor decide ca plata ratelor la un curs diferit de cel folosit la acordarea creditului este o clauza abuziva, toti cei cu imprumuturi in franci elvetieni ar putea castiga si ei in instanta plata la cursul initial. La o rata de 1.000 franci reducerea va fi de 1200 lei/pe luna. Peste 50.000 de romani s-au imprumutat in aceasta moneda, iar cele mai multe credite sunt cu ipoteca.

 

 

Ce patesc daca voi pierde?

Sunt cateva banci care angajeaza avocati in astfel de dosare.Ne referim la BCR,OTP,VOLKSBANK

Onorariile acestora sunt in jur de 4000 lei.

Aceste onorarii le veti achita numai daca veti pierde.Insa sansele de castig sunt foarte mari pentru ca din 4000 de procese bancile au castigat doar 16.Si acestea castigate de catre banci se datoreaza culpei reclamantilor care s-au aparat singuri si au pierdut

 

 

 

 

 

 

36 de comentarii la „Ghid practic pentru proces denominare franci elvetieni sau euro – 2014”

  1. Buna ziua am si eu un credit la bcr in valoare de 40 000euro luat in 2007 ,pana in ziua de azi am platit in jur de 95 de rate.am cerut un extras de cant acum ceva timp si mi-a scazut din valoare doar 4500 euro .in ideea ca ma dat la banca in jur de 38 000euro.credeti ca se poate face ceva?

  2. in anul 2008 am refinantat doua credite -unul de 16660.00ron,,si altu de2282.00 euro,termenii imprumutului sint la15330.00 CHF -comision de acordare 5.00%,perioada credit 120 luni,rata dobanzii ptr primele 80 luni 10,50%,rata ptr ultimele 40 luni 8,30%,dobanda anuala efectiva-DAE,12,38%comision rambursare in avans 2,50.Dupa citeva luni creditul aproape sa dublat de la 490,00 ron aproape 950,00 ron si de aici au inceput problemele de plata am solicitat 6 restructurari cu prelungirea contractului si acum marea pacaleala sau drama pe care multi o traim ,va rog ce imi recomandati sa fac ptr a iesi la linia de plutire.va multumesc

  3. Am un credit in CHF contactat in 2006 la Banc Post. Mai am un act aditional in 2011. Ce pot face?

  4. Buna ziua, as dori sa ma inscriu intr-un proces colectiv impotriva OTP, am un credit in franci elvetieni, va ocupati cu asa ceva? Daca da, va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac. Cu stima

  5. Am un credit in franci elvetieni luat de la bank post si vreau sa ma alatur intr-un proces colectiv .va rog un raspuns

  6. Buna ziua, sunt din Tagu Mures si am si eu un credit in franci la Raiffaisen Bank, as dori si eu sa aplic pentru un proces de denominare , m-ar interesa ce trebuie sa fac, care sunt costurile aproximative si daca as putea apela la dumnevoastra .

  7. buna ziua,
    d le avocat am si eu un credit in euro cu ipoteca acordat in 2008 de la volksbank,intrbarea mea este:
    doresc sa ajung la dvs pentru consultanta si sa ma indrumati ce sa fac ,care ar fi costurile?
    astept raspuns
    va multumesc

  8. Dl. avocat, cum putem lua legatura cu dvs.pt.un asemenea proces si ce costuri ar presupune pornirea lui ?.Dvs.aveti un tarif fix ?.Ma intereseaza tare mult !.Va multumesc !

  9. am un credit luat de la bcr in euro si pe primul desfasurator care mil-au dat cand am luat creditul scrie negru pe alb comision de administrare cont si comision de risc ,am fost la banca recent si am cerut un nou desfasurator in care cele 2 comisioane s-au unit in unul singur care are aceeasi valoare ca si cele 2 comisioane adunate de pe desfasuratorul care mi l-au dat prima data.Ce pot sa fac sa-i dau in judecata pe plan local sau sa-i dau la Bucuresti unde isi are sediul banca?

  10. Este normal ca sa platesc luna de luna asigurare pe toata perioada de creditare si ea sa fie mai mare decat rata si dobanda acumulat….?

  11. marele BNR-ist, care cu voia lui s-a facut asta, Isarescu a zis ca daca ai semnat ai belit p_a, asta s-a vrut, ia fraiere un credit, iote ia d’aci banii astia, franci helvetieni, acolo e cel mai curat aer, „aer o sa ai in buzunar”, ca e cea mai buna dobanda,.., la 2 lei, de 2 lei,…, ca pe urma schimb eu cursul sa te usture in c-r,…, hai sa vad eu cand se va face dreptate in ROMANIA, sau cum se va numi in curand,…

  12. este posibil ca firma de recuperatori (Kruk) sa opreasca din salariul uniu angajat(bugetar), fara o hotarare judecatoreasca?

  13. Am contractat 2 conventii de credit la Volskbank in 2007 (credit ipotecar si credit de nevoi personale cu ipoteca), unde plateam 578 CHF pe luna, in 2010 (fiind bugetar) nu am reusit sa achit integral ratele (dar plata a fost facuta in fiecare luna), acumuland in 2013 o datorie de 2400 CHF, drept pentru care banca a declarat creditul scadent anticipat, proprire pe venituri si vanzarea apartamentului la licitatie, in conditiile in care inca de anul trecut exista pe rol 2 procese pe clauze abuzive in cele doua conventii de credit si care pana in prezent nu sunt hotarari definive ale instantei,
    Intrebarea mea este daca, pot intenta proces pe denominare, pentru restul datoriei (apartamentul a fost vandut la jumatate din valoarea totala a creditului). Multumesc!

  14. sfatuitima ce pot face? in 2006 am luat nun credit in chf si plateam undeva la trei sute lei rata. acum platesc dublu adica 600 .nu mi se pare corect ca in decurs de cativa ani creditul sa se dubleze! ce se va intampla pe viitor? ce ar trebui sa fac in acest caz? va multumesc din suflet!!

  15. este valabil si_n credite cu ipoteca in EURO? daca da, as putea lua legatura telefonic cu d_tra ?

  16. am avut un credit luat in 2007 in chf.am devenit restantier din cauza ca sunt functionar public,,,criza,,,taieri de salariu si sporuri.am fost executat silit,o treime din salariu,245 lei lunar.de ex.bancar tamas ovidiu..credit luat de la bancpost. cred ca acum am datorie 15.000 chf.se poate face ceva? multumesc

  17. Salut din moment ce se intenteaza proces,mai sunt obligat sa achit ratele in continuare ori se sisteaza pe parcursul procesului…multumesc

  18. Buna seara ,

    Sunt o cetateana a acestei tari ,am si eu un credit imobiliar in CHF din 2007 , iar acum rata mi-a depasit salariul.As avea nevoie de indrumare ,la noi in oras nu stiu la cine sa apelez.M-ati putea indruma ,ajuta. Astept raspuns daca se poate.
    Sincere multumiri. 02.10.2014
    Sf.Gheorghe , jud. Covasna.

  19. Buna seara .Am luat un credit ipotecar in 2008 in franci elvetieni iar acum acum rata este dublu spuneti-mi va rog procedura ptr judecata si cat timp dureaza.Sunt din Constanta si creditul este de la OTP BANK.Astept raspunsul dumneavoastra.

  20. Buna seara.Am si eu o intrebare,legat de un credit in franci elvetieni.in 2008 am luat un credit de nevoi personale in franci elvetieni,si de vreo 2 ani,n-am mai putut sa platesc ratele.mai am vreo speranta,in caz de voi reancepe sa-mi achit ratele,sa platesc rata la suma cat era un franc in perioada cand am facut creditul?va multumesc

  21. Aceste procese sunt colective sau uninominale?
    Ce-mi trebuie pentru un asemenea proces si cu-i trebuie sa ma adresez ? Costuri estimative pentru un asemenea proces ?

  22. Domnule avocat,am luat un credit in chf de la Wolksbank in 2008 pe societate ,pot fi considerat consumator ,am vreo sansa in instanta?Daca mi-ati putea da un sfat Va multumesc

  23. Buna ziua,

    Eu am un credit in franci contractat in 2008. Fiind salariat al Bancpost, banca mi-a acordat creditul in conditii preferentiale ( dobanda – libor 3m +4%, fara comision acordare, fara comision administrare). Din 10.01.2014 am fost restructurat si creditul mi-a fost trecut pe conditii standard. Ideea este ca in contractul initial de credit se precizeaza ,, In cazul in care contractantul nu mai este salariatul bancii, creditului i se vor aplica dobanzile si comisioanele unui credit similar.” Banca a considerat ca acest ,,credit similar” este cel din moneda euro.Am cerut lamuriri in scris dar s-au ferit sa mi le acorde, dandu-mi raspunsuri evazive. Deoarece sunt somer si nu am putut sa suport noua rata am avut intarzieri la plata si in aprilie a trebuit sa restructurez acest credit.
    intrebarile mele :
    1. A procedat corect banca cand mi-a trecut creditul la dobanzile si comisioanele unui credit in euro din acest moment, considerand ca acesta ar fi ,,creditul similar” precizat in contractul de credit? Daca nu se mai poate face ceva?
    2. In cazul meu mai pot da banca in judecata pentru a mi se face denominare in lei la cursul acordarii , undeva la 2.5lei/franc?

    Va multumesc anticipat!

  24. Am un credit in franci cu ipoteca si unu in euro fara ipoteca, cel in franci nu este achitat la zi (800-900) zile de intarziere la plata, sau mai facut plati partiale, iar creditul in euro am 15 zile intarziere. In acest caz ce ma sfatuiti sa fac. Va multumesc.

  25. buna ziua, ma numesc Gabriela si sunt din Bacau, am citit acest articol si ma intereseaza deoarece am luat un credit in 2007 de 19 000 euro, de la Banca Romaneasca, cu ipoteca pe 25 ani. va rog sa-mi spuneti, daca eu sunt printre cei care fac subiectul acestui articol, primul pas ar fi daca am inteles eu bine, sa ma adresez judecatoriei mun. Bacau, si sa caut un avocat specializat in drepturile consumatorului_clauze abuzive?eu nu stiu sa fie cineva, in acest caz cum ar trebui sa procedez?multumesc mult!

  26. am si eu un credit an chf cum as putea lua legatura cu dum pt ada banca an judecata creditul este la raffeisen bank

  27. Buna ziua domnule avocat. Puteti sa-mi spuneti pe ce durata de timp se poate intinde un astfel de proces?

  28. Si daca am fost deja si executata silit ? Se mai poate cere daune morle, mai ales ca am fost executata intr-un moment foarte greu, cand eram in spital cu un copil nascut prematur?

  29. la un credit in valoare de circa 80000 chf care ar fi costurile chemării in judecată (taxele de timbru) si la cat s-ar ridica onorariul unui avocat specializat

  30. Nu am vazut nici un comentariu despre o eventuala taxa de timbru pentru ca pana la urma este o actiune comerciala si bine-nteles la valoarea contractului.

Lasă un comentariu