Ce spune legea?Cum interpretam legea?Aflati informatii in acest articol
„Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora”, se arata in documentul citat.
Asadar, soferii nu vor primi integral banii achitati pe taxa de poluare, ci in termen de 5 ani, cu plata esalonata. Cu alte cuvinte, cei care au obtinut deja in instanta o decizie de restituire a banilor, iar plata incepe in 2014, isi vor recupera in totalitate banii abia in 2019.
DECI S-A ELIMINAT SINTAGMA DIN OUG 8/2014 „SUSPENDARE DE DREPT”
Art. XV din OUG 8/2014
(1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.
(2) Cererile de restituire ale contribuabililor prevazuti la alin. (1) se solutioneaza, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar plata transelor anuale se efectueaza conform graficului stabilit de Administratia Fondului pentru Mediu.
(3) Termenul prevazut la alin. (1) curge de la data implinirii termenului prevazut la alin. (2).
(4) In cursul termenului prevazut la alin. (1) orice procedura de executare silita se suspenda de drept.
(5) Sumele prevazute la alin. (1), platite in temeiul prezentei ordonante de urgenta, se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica.
(6) Procedura de efectuare a platii titlurilor executorii va fi stabilita prin ordin comun al ministrului mediului si schimbarilor climatice si al ministrului finantelor publice, cu respectarea termenelor prevazute la alin. (1).
(7) Platile restante la sumele aferente titlurilor executorii emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pentru care nu a fost demarata procedura de executare silita se efectueaza cu respectarea prevederilor alin. (1)-(6).”
Prin transa anuala se intelege cota-parte de 20% din:
- taxa pe poluare pentru autovehicule/ taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ,
- cheltuielile de judecata,
- alte sume stabilite de instantele judecatoresti.
Deci se poate executa silit fara probleme.
Ce se poate face?
Puteti compensa sumele obtinute cu datoriile dvs.catre stat,atunci se va lua in considerare INTREAGA SUMA,NEESALONATA
Cum interpretam legea?
Cum poti contesta in instanta taxa auto?
Asa cum am aratat mai sus, pentru ca soferii sa-si poata recupera banii achitati pe taxa de poluare, ei trebuie mai intai sa castige acest drept in instanta
Restituirea taxei de poluare se poate face numai pe calea instantei de judecata, prin promovarea unei cereri de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu.