Cum îşi va recupera plăţile facturate, furnizorul de servicii de salubritate, de la asociaţie?

“Până în anul 2008, asociaţia s-a confruntat cu multi neplătitori a datoriilor catre asociaţia de locatari (cum era atunci) şi din această cauză administratorul care era pe atunci nu a plătit firma de salubritate care ridica gunoiul pentru a putea plăti celelalte utilităţi (apă, electricitate, etc). În 2008, s-a schimbat administratorul, iar cel nou nu a vrut să preia şi datoria veche şi de atunci toate utilităţile sunt plătite la zi, inclusiv gunoiul. Firma de salubritate a dat in judecată asociaţia de proprietari pentru datoria restantă şi a câstigat, asociaţia trebuind să fie executată silit.”

 

 

Pe fond, întrebarea este cum îşi va recupera plăţile facturate, furnizorul de servicii de salubritate, de la asociaţie?

Problemele legate de neplata datoriilor pot presupune mai multe situaţii. Înainte de a ajunge la cea din cazul de faţă, să vedem şi alte cazuri posibile, pentru cei interesaţi.

Într-o primă situaţie, este de verificat dacă vechiul administrator a colectat banii, dar nu a făcut plăţile către furnizorii de servicii, caz în care vorbim despre o delapidare şi trebuie urmărită persoana în cauză.

Într-o a doua ipoteză, discutând despre operaţiunile financiare făcute de noul administrator, este de verificat dacă, la primirea facturilor curente, pe ordinul de plată s-a menţionat că plata reprezintă factura curentă în cauză. Dacă o asemenea precizare nu a fost făcută, sumele virate în contul furnizorului de servicii se contabilizează mergând întâi la stingerea datoriilor cele mai vechi.

Trebuie, de asemenea, ţinut cont şi de încadrarea în termenele de prescripţie, de trei ani, după care furnizorul creditor nu îşi mai poate pretinde executarea datoriei restante.

În al treilea caz, care este cel ridicat în discuţia de faţă, furnizorul a făcut acţiunea judecătorească, a câştigat împotriva asociaţiei de proprietari şi a început executarea silită. Într-o asemenea situaţie, contul curent al asociaţiei va fi poprit de executorul judecătoresc, în vederea stingerii debitelor stabilite prin somaţia de plată.

Asociaţia poate negocia, cu executorul judecătoresc, achitarea în tranşe a debitului stabilit. În plus, se poate vedea dacă asociaţia are colectate, de la proprietari, sume pentru fondul de reparaţii, eventual fond de rezervă, din care poate face plăţi cu prioritate către executorul judecătoresc.

Desigur, asociaţia are dreptul de a acţiona în justiţie, potrivit art. 50 din lege, pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

Lasă un comentariu