Cum aflati daca trebuie sau nu sa platiti timbru de mediu pentru masina pe care doriti sa o cumparati?

Cum aflati daca trebuie sau nu sa platiti timbru de mediu pentru masina pe care doriti sa o cumparati?

 

 

Ne referim aici la masinile inmatriculate deja in Romania, pentru celelalte lucrurile sunt foarte clare, respectiv se plateste timbru de mediu pentru toate, indiferent ca sunt noi sau uzate.

Pe cele inmatriculate deja in tara noastra le putem imparti in doua categorii mari, si anume: cele inmatriculate prima data inainte de ianuarie 2007 si cele inmatriculate pentru prima oara dupa ianuarie 2007.

De ce ne referim la ianuarie 2007? Pentru ca incepand cu aceasta data, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, au fost scoase accizele pentru autovehicule, dar a fost introdusa in schimb taxa speciala de prima inmatriculare, transformata mai apoi in taxa pe poluare si timbru de mediu.

Pentru cele inmatriculate inainte de ianuarie 2007 legea spune clar ca se va plati timbrul de mediu odata cu efectuarea urmatorului transfer de proprietate. Deci daca doriti sa cumparati o masina care a fost inmatriculata prima data inainte de ianuarie 2007, e clar ca va trebui sa platiti timbru de mediu pentru a putea s-o inmatriculati pe numnele d-voastra. Pentru a calcula valoarea acestuia, puteti folosi calculatorul de timbru de mediu (2014).

Pentru masinile inmatriculate prima data dupa ianuarie 2007 lucrurile se complica putin si va trebui sa fiti foarte atenti atunci cand veti dori sa cumparati o astfel de masina. E clar ca toate masinile inmatriculate dupa aceasta data au fost obligate sa plateasca taxa de mediu, dar au existat si cateva exceptii de-a lungul acestor ani.

Este cazul masinilor importate in decursul anului 2006, pentru care au fost achitate accizele, masini care au fost scutite de la plata taxei speciale de prima inmatriculare, chiar daca au fost inmatriculate dupa 1 ianuarie 2007. Apoi este cazul masinilor cu norma de poluare Euro 4, care nu depaseau 2000 cmc capacitate cilindrica, care au fost scutite de la plata taxei pe poluare in perioada noiembrie 2008 – ianuarie 2010. De asemenea, avem cazul masinilor cu norma de poluare Euro 5, care au fost scutite de plata taxei pe poluare pana in ianuarie 2011.

Daca masina pe care doriti s-o achizitionati face parte din una dintre aceste categorii, va trebui sa platiti timbru de mediu pentru a o inmatricula pe numele d-voastra.

Trebuie sa luati in calcul si varianta ca a fost platita taxa speciala de prima inmatriculare sau taxa pe poluare la momentul inmatricularii masinii, iar apoi platitorul a recuperat aceasta suma de la stat prin hotarare judecatoreasca. In acest caz d-voastra va trebui sa platiti timbru de mediu in vederea inmatricularii auto pe numele d-voastra.

De aceea este foarte important sa solicitati cat mai multe informatii proprietarului de la care doriti sa cumparati masina, inainte de a semna contractul de vanzare-cumparare. Puteti in primul rand sa solicitati chitanta sau ordinul de plata prin care s-a efectuat plata taxei de mediu, dar cel mai sigur ar fi sa cereti proprietarului sa se adreseze Administratiei Financiare de care apartine si sa obtina o adeverinta care sa ateste daca a fost sau nu restituita aceasta taxa platitorului.

Asigurati-va ca veti primi aceasta hartie in original si cu data cat mai apropiata de data la care se efectueaza tranzactia. Veti fi scutiti in felul acesta de a fi pusi in situatia neplacuta de a plati un timbru de mediu care de cele mai multe ori are o valoare mai mare decat cea a masinii pe care doriti sa o cumparati.


Un comentariu la „Cum aflati daca trebuie sau nu sa platiti timbru de mediu pentru masina pe care doriti sa o cumparati?”

  1. Am si eu o intrebare,am cumparat recent o masina euro 3, din 2002 fabricata ,nu a fost niciodata inmatriculata in tara ,pentru a o inmatricula ce taxe trebuie sa platesc?Va multumesc.

Lasă un comentariu