Toate instantele din Capitala ar putea functiona intr-un singur ansamblu. Ministerul Justitiei

Toate instantele din Capitala ar putea functiona intr-un singur ansamblu. Ministerul Justitiei vrea sa construiasca un intreg complex dedicat institutiilor din sistem. Planul este ca viitorul sediu sa fie in zona Unirii, pe o suprafata de doua hectare, chiar langa Biblioteca Nationala. Valoarea proiectului este de doua sute de milioane de dolari.

Planul ministerului este ca, in complexul de cladiri, sa fie mutate sediile tuturor instantelor si parchetelor din Capitala, dar si sa construiasca sedii pentru institutelor care ii pregatesc pe profesionostii dreptului – avocati, grefieri sau judecatori.

Un proiect ambitios despre care se vorbeste de ani buni. Principalul motiv pentru care se doreste un cartier al Justitiei este ca spatiul in care lucreaza magistratii este mult prea mic.

O alta problema este distanta mare dintre instantele din Capitala. Cea mai complicata este de departe la Instanta Suprema. In multe dintre birourile de nici 10 metri lucreaza chiar si 6 angajati. Si nici salile de judecata nu sunt suficiente. De multe ori, judecatorii se deplaseaza la alte instante pentru a audia martori si a se pronunta in dosarele lor.

Si aspectele financiare sunt avute in vedere, pentru ca, in prezent, Ministerul Justitiei plateste chirie pentru sediul CSM. De ani buni, CSM inchiriaza aceasta cladire cu 8 etaje, situata in Calea Plevnei. Cu toate ca presiunea chiriei asupra bugetului institutiei este unul mare, sediul nu este adecvat activitatii magistratilor.

Proiectul este evaluat la 200 de milioane de dolari. Pentru a putea fi realizat, Banca Mondiala ar urma sa ajute ministerul. A fost deja aprobat Memorandumul pentru realizarea Cartierului Justitiei din Bucuresti. Cateva machete care dezvaluie cum ar putea arata au fost realizate de Facultatea de Arhitectura din Capitala.

Lasă un comentariu