Cum sa verifici existenta unui litigiu pe Portalul Instantelor de Judecata si cum sa urmaresti evolutia sa pana la solutionarea finala

Portalul instantelor de judecata este un website oficial, lansat si administrat de catre Ministerul Justitiei, de unde se pot obtine, printre altele, informatii oficiale cu privire la toate dosarele (litigiile) aflate pe rolul instantelor de judecata, inclusiv cu privire la dosarele de insolventa.

Pe scurt, pentru a obtine informatii despre un litigiu, este necesar (i) sa accesati pagina principala a Portalului instantelor de judecata, (ii) sa selectati judetul in care se afla instanta care este competenta sa solutioneze litigiul respectiv, (iii) sa selectati instanta competenta, (iv) sa folositi criteriile de cautare disponibile si (v) sa selectati dosarul care va intereseaza.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza procesul de cautare pe Portalul instantelor de judecata, sa luam niste exemple practice:

Exemplul 1: Sa presupunem ca ati dori sa verificati daca o firma este in insolventa (spre exemplu, firma Flanco)
In acest caz, va trebui sa verificati pe Portalul instantelor de judecata daca firma respectiva are calitatea de „debitor” intr-un dosar de insolventa. Pentru aceasta este necesar sa cunoasteti judetul in care isi are sediul social respectiva firma si sa urmati urmatorii pasi:

(i) accesati sectiunea principala de pe Portalul instantelor de judecata, in care se regaseste harta interactiva cu judetele din Romania.

(ii) selectati cu mouse-ul, pe harta interactiva, judetul in care isi are sediul social respectiva firma

Spre exemplu, in cazul firmei Flanco, deoarece stim ca aceasta isi are sediul social in Bucuresti, vom selecta acest oras.

(iii) selectati cu mouse-ul, pe harta interactiva, TRIBUNALUL in care isi are sediul social respectiva firma

Dupa ce selectati judetul aferent, va vor aparea pe ecran toate instantele din acest judet. Deoarece, conform legii, doar Tribunalul este competent sa judece dosarele de insolventa, mai departe va trebui sa selectati cu mouse-ul doar Tribunalul.

Spre exemplu, in cazul firmei Flanco, vom selecta Tribunalul Bucuresti.

(iv) folositi criteriile de cautare a dosarelor

Dupa ce selectati Tribunalul, vor aparea in partea de sus a ecranului mai multe casute, in care se pot insera criterii de cautare (ex. Numar, Parte, Obiectul cauzei).

Spre exemplu, in cazul firmei Flanco, presupunand ca nu cunoastem decat numele acesteia vom insera acest nume in casuta „Parte” si vom apasa butonul de „Cautare”.

(v) selectati dosarul de insolventa/faliment unde firma cautata are calitatea de „Debitor” (daca este cazul)

Dupa inserarea numelui firmei si apasarea butonului de cautare, este posibil ca pentru firma respectiva sa apara mai multe dosare. In acest caz, va trebui sa selectati doar dosarele de insolventa/faliment si sa verificati daca firma cautata are calitatea de „Debitor” in unul dintre aceste dosare.

Spre exemplu, in cazul firmei Flanco, in urma cautarii pe baza numelui apar foarte multe tipuri de dosare.

Insa, daca ne uitam doar la dosarele de insolventa, observam ca acestea sunt mult mai putine iar, dintre acestea, doar in unul firma are calitatea de Debitor, si anume dosarul nr. 48482/3/2009. Dupa ce selectam acest dosar, putem afla imediat foarte multe informatii utile cu privire la desfasurarea si stadiul actual al procedurii insolventei. Astfel, spre exemplu, aflam ca procedura insolventei a Flanco a fost deschisa in data de 10.12.2009 si, de asemenea, ca firma a reusit sa iasa din insolventa in data 13.10.2011, in urma reorganizarii activitatii.

Exemplul 2: Sa presupunem ca doriti sa stiti daca o persoana fizica este implicata in vreun litigiu, in calitate de reclamant ori in calitate de parat
Veti putea verifica o astfel de informatie pe Portalul instantelor de judecata, urmand aproximativ aceiasi pasi ca in exemplul precedent:

(i) accesati sectiunea principala de pe Portalul instantelor de judecata, in care se regaseste harta interactiva cu judetele din Romania

(ii) pe aceasta harta interactiva, va trebui sa selectati judetul pe raza caruia persoana fizica despre care faceti investigatia ar putea avea un litigiu

atentieAtentie: *) In cazul in care persoana fizica are calitatea de parat (adica a fost chemat in judecata de cineva) intr-un litigiu, acest litigiu ar trebui sa figureze, de regula, la o instanta din judetul in care respectiva persoana isi are domiciliul.

**) Daca insa persoana fizica are calitatea de reclamant intr-un litigiu (adica este cea care a dat in judecata pe cineva), respectivul litigiu ar putea figura pe rolul instantelor din orice judet, in functie de locul unde, persoana chemata in judecata isi are domiciliul sau sediul social.

(iii) dupa ce ati selectat judetul, selectati cu mouse-ul, instanta pe rolul careia ar putea exista litigiul

Atentie: Atunci cand nu aveti informatii cu privire la instanta pe rolul careia ar putea fi un litigiu, nu va ramane decat sa verificati, prin incercare, fiecare instanta din judetul respectiv (de regula sunt 2 – 3 judecatorii, un tribunal si, in unele cazuri o curte de apel)

(iv) dupa ce ati selectat o instanta, introduceti numele persoanei fizice cautate (preferabil numai numele de familie) in criteriul de cautare „Parte”; in cazul in care apar mai multe persoane, puteti diferentia persoana cautata de alte persoane cu acelasi nume de familie, dupa prenumele sau

Odata ce ati gasit un litigiu cu privire la o anumita persoana, puteti urmari evolutia acelui litigiu pana la solutionarea sa finala, de-a lungul parcurgerii tuturor cailor de atac (apel, recurs). Aceasta o puteti face folosind nr. de dosar identificat la prima instanta si introducandu-l in motorul de cautare la instanta superioara (ex. judecatoria Turda – Tribunalul Cluj – Curtea de Apel Cluj).

Lasă un comentariu