Noutati aduse de Noul Cod Fiscal 2016.Cum comentati?

Conform unui documentul al MFP remis redactiei, in care sunt detaliate principalele modificari cuprinse in proiectul de lege privind Noul Cod fiscal, taxa pe valoarea adaugata urmeaza sa fie redusa pentru toate bunurile si serviciile de la 24%, in prezent, la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016. Mai mult decat atat, din 1 ianuarie 2018, TVA ar putea ajunge la 18%.

In plus, documentul prevede si reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24%, in prezent, la 9% din 1 ianuarie 2016.

Tot de la inceputul anului viitor ar putea fi introdusa taxarea inversa pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare.

CAS si CASS, obligatorii pentru toate persoanele fizice

Noul Cod fiscal ar putea introduce obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede urmatoarele reglementari:

  • introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016;
  • eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016;
  • majorarea sumei neimpozabile lunare avute in vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii incepand cu 1 ianuarie 2016;
  • reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2017;
  • reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2017;

Microintreprinderile ar putea fi impozitate in functie de numarul de salariati

Regimul fiscal al microintreprinderilor ar putea fi schimbat semnificativ, daca proiectul de lege privind Noul Cod fiscal va intra in vigoare.

Mai exact, dispozitiile aflate in dezbatere publica stabilesc o cota de impozitare diferentiata, in functie de numarul de salariati, dupa cum urmeaza:

  • 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
  • 3% pentru microintreprinderile care au un salariat;
  • 3% + 1530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati;
  • 3% pentru microintreprinderile care nu se incadreaza in prevederile de la primele doua puncte si care se afla intr-una din urmatoarele situatii inscrise in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz: (i) dizolvare urmata de lichidare; (ii)  inactivitate temporara; (iii) nedesfasurarea de activitati.

In plus, noua legislatie fiscala ar putea modifica si cifra de afaceri in functie de care firmele pot fi incadrate in categoria microintreprinderilor, astfel:

  • 75.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2017
  • 85.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018;
  • 100.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor incepand cu anul 2019.

Cota unica ar putea ajunge la 14%

Pe langa noutatile mentionate anterior, documentul aflat in dezbatere publica mai prevede si reducerea cotei de impozit pe profit de la 16%, in prezent, la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019.

In plus, scaderea urmeaza sa fie aplicata si pentru veniturile obtinute din Romania de nerezidenti.

Totodata, din 1 ianuarie 2016, ar putea fi eliminat atat impozitul pe dividende, cat sitaxa pe stalp.

La capitolul accize, reglementarile aflate in dezbatere publica stabilesc ca urmeaza sa fie diminuat nivelul accizelor la principalele produse energetice (motorina, benzina fara plumb si benzina cu plumb), astfel:

  • scaderea cu 20% a accizei la motorina (de la 1897,08 lei / 1000 litri la 1518,04 lei / 1000 litri);
  • scaderea cu 18,62% a accizei la benzina fara plumb (de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1000 litri);
  • scaderea cu 16,28% a accizei la benzina cu plumb (de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1000 litri)

In ceea ce priveste impozitele si taxele locale, cota impozitului pe cladiri rezidentialear fi cuprinsa, in noua legislatie fiscala, intre 0,08 % 0,2%, fata de cota actuala 0,1%, in timp ce cota impozitului pe cladiri nerezidentiale se va situa intre 0,2%-1,3%;

Conform documentului citat, pentru terenurile situate in intravilan ar putea fi introduse limite minime si maxime, pe ranguri de localitati si zone si, de asemenea, s-a introdus posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv in domeniul agricol.

In plus, consiliile locale ar putea majora impozitul pe teren cu pana la 500%, pentru cladirile si terenurile neingrijite situate in intravilan, precum si pentru terenul agricol din extravilan nelucrat timp de doi ani consecutiv.

Penalitatea de nedeclarare, propusa in Noul Cod de procedura fiscala

Proiectul de lege privind Noul Cod de procedura fiscala, lansat astazi in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, cuprinde mai multe modificari care vor avea scopul de a imbunatati relatia dintre contribuabili si organele fiscale, se mentioneaza intr-un document de prezentare a proiectului.

Astfel, potrivit documentului citat, urmeaza sa fie dezvoltate regulile cu privire la interpretarea legii fiscale care sa permita, ca ultima solutie de interpretare, aplicarea principiului „in dubio contra fiscum” (in caz de dubiu cu privire la norma fiscala, interpretarea se face in favoarea contribuabilului).

Lasă un comentariu