Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) a aprobat prin Hotararea nr. 1065 din 7 martie 2015 un proiect de lege privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, se mentioneaza in Buletinul informativ al UNBR, publicat recent pe site-ul institutiei.
Documentul unifica reglementarile privind drepturile la pensie ale avocatilor cuprinse in prezent in diferite acte normative si introduce cateva noutati. Mai exact, proiectul de lege preia prevederile din Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor si urmeaza sa abroge OUG nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor atunci cand va intra in vigoare.
Conform dispozitiilor aprobate de UNBR, avocatii ar putea avea dreptul, la fel ca in prezent, la urmatoarele categorii de pensii:
- pensia pentru limita de varsta;
- pensia de retragere definitiva din profesie;
- pensia anticipata (in prezent se acorda pensie de retragere anticipata definitiva din profesie);
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmas.
Femeile din avocatura s-ar putea pensiona la aceeasi varsta cu barbatii
Avocatii asigurati care indeplinesc cumulativ, la data pensionarii, varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare pot sa primeasca pensia pentru limita de varsta.
Proiectul lege ar putea modifica modifica varsta standard de pensionare, in sensul ca aceasta va fi egala atat pentru barbati, cat si pentru femei.
Concret, varsta standard de pensionare ar putea fi de 65 de ani pentru toti avocatii, indiferent ca sunt barbati sau femei.
In prezent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 60 de ani pentru femei. Acest lucru este prevazut in Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor si in OUG nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor.
Cu alte cuvinte, daca proiectul de lege va intra in vigoare, atunci femeile care practica avocatura s-ar putea pensiona la aceeasi varsta cu barbatii, adica la 65 de ani.
Important! Atingerea varstei standard de pensionare s-ar putea realiza prin cresterea varstei de pensionare, conform esalonarii prevazute in documentul anexat acestui articol.
In ceea ce priveste stagiul minim de cotizare pentru femei si barbati, acesta ar putea ramane la nivelul actual de 15 ani.