Colaborarea PSD – PD-L înseamnă, în primul rând, împărţirea clară a funcţiilor şi a domeniilor. Articolul 15 din regulamentul de funcţionare a coaliţiei stipulează modalităţile de constituire şi funcţionare a guvernului. Astfel, social-democraţii şi-au asigurat un post de vicepremier şi au obţinut

 

 

dreptul de primă opţiune asupra funcţiilor din guvern.

Articolul 18 al regulamentului le mai aduce un câştig social-democraţilor. Ei au reuşit să se asigure că miniştrii PSD nu vor putea fi revocaţi din funcţie de premierul PD-L. Iar portofoliul, odată devenit vacant, nu va putea fi atribuit decât aceluiaşi partid care l-a deţinut anterior.

Pentru a preveni migraţiile de la un partid la altul, PSD şi PD-L prevăd, la articolul 22, că cele două părţi nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora. Totodată membrilor celor două formaţiuni le este interzis să se atace public.

Documentul secret încheiat de PSD şi PD-L mai prevede şi faptul că cele două partide vor modifica legea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării astfel încât funcţia de vicepreşedinte a acestei structuri să revină preşedintelui senatului, postură dorită de liderul social-democrat, Mircea Geoană.

Nu în ultimul rând documentul îi obligă pe toţi parlamentarii PSD şi PD-L să fie prezenţi şi să voteze pentru investirea guvernului şi le interzice să iniţieze, să semneze sau să voteze moţiuni simple sau de cenzură. 

Împărţirea funcţiilor în Guvern

Art. 15 (4) Potrivit principiului ministerelor monocolore, funcţiile politice din cadrul unui minister sau altă structură a administraţiei publice centrale revin aceleiaşi părţi. Pe cale de excepţie, la fiecare minister va fi numit un secretar de stat din partea celeilalte părţi.

Revocarea Miniştrilor

Art. 18 (4) Revocările din funcţie prevăzute la alin. (3) se fac numai după consultarea prelabilă a conducerii celeilalte părţi şi cu informarea, în aceleaşi condiţii, a BPCC. Propunerile de revocare se fac de către miniştrii de resort sau de către partea ce a formulat propunerea de numire.

Conduită, Etică şi Integritate

Art.22 – (1) Conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Coaliţie sunt interzise, constituind fapte susceptibile de sancţionare.

(5) Partidele şi formaţiunile politice membre ale Coaliţiei nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora.

Înţelegerea privind CSAT

Art.6 – Părţile semnatare ale prezentului Regulament se obligă să întreprindă cu maximă celeritate măsurile de legiferare necesare în vederea modificării Legii nr. 415/2002 de organizare şi funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în sensul preluării unei funcţii de vicepreşedinte al CSAT de către Preşedintele Senatului României.

Comportamentul parlamentarilor

Art.12 – Toţi parlamentarii aparţinând partidelor sau formaţiunilor politice membre ale Coaliţiei vor fi prezenţi şi vor vota pentru investitura Guvernului propus de Coaliţie.

Art.13 – Grupurile parlamentare şi parlamentarii Coaliţiei nu vor iniţia, semna sau vota pentru susţinerea nici unei moţiuni simple sau de cenzură în toată perioada de funcţionare a Coaliţiei.