Spre deosebire de colegul său din Argeş – care nu era deloc pretenţios în materie de şpagă, acceptând nu numai bani, ci şi miei ori saci cu grâu în schimbul unor permise de conducere eliberate fără examen -, fostul şef al Serviciului Permise Bacău, comisarul-şef Virgil Ardeleanu, nu-şi murdărea
mâinile decât pentru o „mită“ onorabilă: minimum 5.000 de euro pe săptămână. Aşa susţin anchetatorii anticorupţie care l-au supravegheat pas cu pas pe Ardeleanu timp de un an. Filajul nu a fost deloc simplu, şeful de la Permise dovedindu- se mai ingenios decât protagonistul unei pelicule poliţiste de succes.
„Întotdeauna «colecta» îi era adusă de oamenii săi de încredere. (…) Avea un sistem foarte bine pus la punct, perfecţionat în timp. Practic, înainte de întâlnire îşi plimba subordonatul prin tot oraşul, schimbând destinaţia la un interval de câteva minute. Pentru asta folosea opt telefoane mobile şi cartele noi pe care le schimba după fiecare convorbire purtată cu cel care-i livra banii“, au precizat surse judiciare.
Încasările se făceau doar în locuri publice
De altfel, ofiţerii anticorupţie care au participat la filaj au recunoscut că, prin modul în care a încercat permanent să-şi acopere „urmele“, Virgil Ardeleanu a reuşit „să-i zăpăcească“ în multe momente.
Potrivit actelor de la dosar, întâlnirile comisarului-şef cu subordonaţii săi care îi livrau şpăgile încasate de la şoferii care-şi obţinuseră permisele fără a completa chestionarele la „sală“ sau fără a se prezenta măcar la „traseu“, erau demne de filmele americane de acţiune: „Cel care avea banii a fost sunat mereu de Ardeleanu, care i-a comunicat telefonic unde trebuie să ajungă: «În trei minute să fii pe Ştefan cel Mare!», i-a spus iniţial comisarul-şef. Peste un minut, acesta a revenit cu un alt telefon: «Ai patru minute să ajungi pe Alexandru cel Bun!». Peste alte trei minute, Ardeleanu a sunat din nou, evident de pe a treia cartelă prepay: «Ai ajuns? Întoarce! Ai şase minute să vii pe Condorilor!». Aşa o ţinea de câteva ori, astfel încât cel care avea sarcina să aducă banii făcea adevărate curse contracronometru prin Bacău pentru a se încadra în timpul stabilit de şef“, au explicat surse din rândul anchetatorilor.
Întâlnirea finală avea loc întotdeauna în locuri publice, foarte aglomerate. „Contrar zvonurilor, fostul şef de la Permise nu folosea drept loc de întâlnire case conspirative. Întâlnirile erau doar în locuri publice, în aglomeraţie mare. Prefera spălătoriile auto. Niciodată, dar niciodată, la el acasă. Şi niciodată nu se întâlnea cu cineva pentru sume mici de bani. De aceea, prefera să se vadă cu câte unul dintre oamenii săi de încredere o dată pe săptămână când se adunau peste 5.000 de euro“, au conchis anchetatorii.
În replică, comisarul Ardeleanu neagă totul şi nu se fereşte să lanseze, subtil, ameninţări la adresa reporterului EVZ. „Tot ce s-a spus despre mine este o aiureală. Nu vă mai luaţi după toţi mămăligarii, dacă vreţi să nu aveţi probleme! Tot ce am făcut eu este legal“, a conchis Virgil Ardeleanu