La capitolul Justiţie există patru priorităţi: lupta împotriva corupţiei, stabilitate şi coerenţă legislativă, îmbunătăţirea politicii de resurse umane în magistratură şi reducerea duratei proceselor.În câteva cuvinte, noul guvern vrea instanţe noi în oraşele mari, un DNA şi o Agenţie Naţională de Integritate

 

 

 

mai solide, corelarea şi armonizarea actelor normative dar şi informatizarea completă a sistemului legislativ.

Recrutarea personalului din magistratură se va face de o singură instituţie: Institutul Naţional al Magistraturii. În plus, procurorii şi judecătorii vor fi trimişi la specializare în străinătate.

La capitolul Ordine publică, noul Guvern îşi propune mărirea salariilor poliţiştilor şi jandarmilor care lucrează în stradă. De asemenea, este prevăzută şi dotarea acestor structuri la nivel european.

În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii cu probleme de agresivitate sau pe cei care se asociază pentru a comite infracţiuni, Guvernul vrea să creeze programe speciale de consiliere, educaţie şi asistenţă. Printre obiective se numără şi înfiinţarea Poliţiei Şcolilor.

Noul Guvern mai vrea ca România să adere la Spaţiul Schengen până în martie 2011. Iar în curând am putea călători cu documente de călătorie care să conţină date biometrice.