De cele mai multe ori, formulele aplicate de Institutul de Medicină Legală te „scot“ cu sub 0,8 grame la mie alcool în sânge, astfel încât fapta nu mai e de natură penală, ci doar contravenţie. În prezent, Comisia Centrală de Expertize care funcţionează la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ intenţionează schimbarea formulei după care se recalculează alcoolemiile.
„A crescut numărul şoferilor băuţi“
Poliţiştii de la Serviciului Poliţiei Rutiere Cluj se plâng de faptul că tot mai mulţi şoferi băuţi la volan scapă fără dosare penale, fiind pedepsiţi doar cu amendă. În acest an, ei au depistat 187 de şoferi beţi, dintre care 55 au cerut efectuarea de expertize prin care să se recalculeze procentul de alcool în sânge.
Un secret e modul în care medicii de la Institutul de Medicină Legală din Cluj au stabilit, în 30 de cazuri, că alcoolemia coborâse sub 0,8, „ajungând“ până la de trei ori mai mică decât la momentul în care şoferii fuseseră opriţi de poliţişti. „Procentul de recalculări schimbate depăşeşte 50 la sută. În acest an, putem spune că a crescut numărul şoferilor care conduc băuţi. Dar e dreptul lor să ceară recalcularea alcoolemiei şi nu avem ce să facem“, a spus comisarul Alexandru Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere Cluj.
Poliţiştii au oferit şi două exemple ale unor şoferi din Cluj care au scăpat de dosarele penale, deşi au condus în stare avansată de ebrietate. Primul este D.N., prins pe 1 ianuarie 2008, în timp ce şofa având 2,30 grame la mie alcool în sânge. Expertiza de recalculare de la IML CLuj l-a dus la doar 0,75 grame la mie.
Alt clujean, A.A.L., a condus cu o alcoolemie de 1,30, recalculată apoi la doar 0,65. „Cei doi au scăpat de dosarele penale şi s-au ales doar cu amenzi şi cu suspendarea permiselor pe o durată de 90 de zile“, a mai afirmat Alexandru Mureşan.
ARGUMENTE
Formula de recalculare este secret de serviciu
Medicii de la Institutul de Medicină Legală spun că ei aplică doar o formulă matematică ce ţine cont de mai mulţi coefienţi: valorile alcoolemiilor stabilite în urma recoltărilor de sânge, greutatea şi înălţimea celui care cere expertiza, dacă şi ce a mâncat înainte de a se urca la volan. Rezultă o formulă de recalculare a alcoolemiei care, a declarat directorul IML Cluj Marius Vartic, este secret de serviciu . Nici procurorii nu consideră că numărul de expertize de recalculare admise este alarmant. „În ultimele două luni au fost întocmite 44 de rechizitorii şi s-au dat doar cinci scoateri de sub urmărire penală“, a spus procurorul Florin Mornăilă de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Sursa : Evz
Ţi-a plăcut articolul? Votează, comentează sau trimite mai departe.