Adoptia: o realitate mult mai rapida in 2016

Adoptia: o realitate mult mai rapida in 2016

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care simplifică procesul de adopție. Se reduc anumite termene din Legea adopțiilor astfel încât procedura să fie mult mai simplă.

 

 

De asemenea, proiectul de lege prevede şi acordarea unui concediu de acomodare pentru unul dintre păriţii adoptivi, de până la 12 luni, cu plata a 1700 de lei lunar.

„Proiectul de lege vine în sprijinul copiilor abandonați și al familiilor care doresc să adopte. (…) Acest proiect dorește să contribuie la creșterea numărului de copii adoptați, pentru a oferi o șansă de a crește în siguranța și dragostea unei familii. În România, de ani de zile, numărul copiilor abandonați în sistem este constant, în jur de 60.000, și peste 1.000 de copii în fiecare an sunt abandonați în spitale, dintre aceștia anul trecut, până la 30 septembrie, doar 3.800 au fost declarați adoptabili și doar 562 au fost adoptați, anul trecut, în România și 11 copii au fost adoptați internațional”, a spus avocat COLTUC MARIUS VICENTIU
Adoptia este o procedura reglementata de Legea nr. 273/2004, republicata la 19 aprilie 2012, fiind definita ca operatiunea juridica prin care se rup legaturile biologice anterioare si se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat.

Cine poate adopta un copil?

Copiii pot fi adoptati de orice persoana sau familie care a fost atestata ca apta sa adopte un copil. Totusi, in acest sens, trebuie indeplinite si cateva conditii de fond.

Astfel, cel care adopta trebuie sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat adoptatul. Totodata, adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantii morale si conditii materiale necesare cresterii, educarii si dezvoltarii armonioase a copilului.

Legea nu precizeaza, insa, un cuantum minim al veniturilor ce trebuie avut in vedere. „Asupra suficientei veniturilor in vederea cresterii si educarii copilului se va pronunta responsabilul de caz in cadrul evaluarii sociale in vederea obtinerii atestatului de familie apta sa adopte”, a mentionat avocat COLTUC
Pe de alta parte, nu pot adopta persoanele care nu au capacitate deplina de exercitiu, dar nici persoanele cu boli psihice si handicap mintal. De asemenea, nu are drept de adoptie nici persoana care a fost condamnata definitiv pentru o infractiune contra persoanei sau contra familiei, savarsita cu intentie, precum si pentru infractiunea de trafic de persoane sau trafic si consum ilicit de droguri.

Mai mult, conform reglementarilor legale, doua persoane nu pot adopta impreuna, nici simultan si nici succesiv, cu exceptia cazului in care sunt sot si sotie. In plus, doua persoane de acelasi sex nu pot adopta impreuna un copil.

Important! Se acorda prioritate rudelor copilului din cadrul familiei extinse si altor persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie pentru o perioada de minimum 6 luni, in masura in care acest lucru nu contravine intersului sau superior.

Cum devine o persoana apta sa adopte?

Adoptia presupune mai multe etape, prima dintre ele fiind informarea si consilierea prealabila asupra procedurii adoptiei la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul de domiciliu. Scopul intalnirii de la DGASPC este de informare despre ceea ce inseamna adoptia din punct de vedere legislativ, administrativ si socio-psiho-medical.

Odata informat, adoptatorul poate depune mai departe o cerere de evaluare in vederea obtinerii atestatului de persoana/familie apta sa adopte. Potrivit legii, cererea privind eliberarea atestatului trebuie insotita de urmatoarele documente:

copie de pe buletinul/cartea de identitate, permisul de sedere pe termen lung sau, dupa caz, cartea de rezidenta permanenta;
declaratie autentica pe propria raspundere cu privire la locuirea efectiva si continua pe teritoriul Romaniei in ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de evaluare, neexistand absente temporare care cumulat sa depaseasca 3 luni;
copie legalizata de pe certificatul de nastere;
copie legalizata de pe certificatul de casatorie sau hotararea de divort/certificatul de divort, daca este cazul;
copie de pe titlul de proprietate sau alt document care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei;
certificatul de cazier judiciar;
adeverinte de venit sau alte documente care atesta veniturile solicitantului/solicitantilor;
certificat/adeverinta medical/medicala eliberat/eliberata de medicul de familie privind starea de sanatate si eventualele boli cronice, insotit/insotita de rezultatul evaluarii psihiatrice;
minimum doua caracterizari de la ultimul loc de munca pentru fiecare solicitant;
declaratia sotului care nu se asociaza la cererea de adoptie, cu indicarea expresa a motivelor neasocierii;
declaratie autentica pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul/solicitantii nu este/sunt decazut/decazuti din drepturile parintesti, precum si referitor la faptul ca nu are/au copil/copii in sistemul de protectie speciala;
certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieste solicitantul;
certificat/adeverinta medicala eliberat/eliberata de medicul de familie privind starea de sanatate a celorlalte persoane cu care locuieste solicitantul, cu mentionarea eventualelor boli cronice, insotit/insotita de rezultatul evaluarii psihiatrice.
Important! Pentru solutionarea cererii de evaluare pot fi solicitate orice alte documente si informatii considerate relevante.
al vostru avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Lasă un comentariu