Dilema oricarui comerciant: platesc tva sau nu?

Declararea ca platitor de TVA este utila atunci cand infiintarea societatii comerciale este legata de o investitie majora pentru demararea activitatii. Aceasta se face inca de la infiintare pentru a se putea exrcita dreptul de

 

deducere al TVA-ului aferent investitiei.
Daca activitatea respectiva consta preponderent in prestarea de servicii si se incepe prin a realiza venituri, atunci este util a se declara neplatitor de TVA tocmai pentru ca serviciile vor fi mai ieftine cu 19%, devenind astfel mai competitive.
In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprind operatiunile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) constituie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 3 alin.(1) din Capitolul III, Titlul VI din Codul fiscal;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 3 alin.(2) din Capitolul III, Titlul VI din Codul fiscal.

Declararea acesteia ca platitor de TVA de la infiintare se face la Oficiul National al Registrului Comertului. In cazul in care aceasta s-a declarat neplatitor de TVA de la infiintare si doreste sa devina ulterior platitor, institutia competenta pentru inregistrarea acestei mentiuni nu mai este Registrul Comertului, ci Administratia Finantelor Publice in a carui raza teritoriala isi are sediul contribuabilul.

 

Cum comentati?

Lasă un comentariu