Astfel, magistraţii au respins ca nefondat recursul formulat de Muzeul Naţional de Artă împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti, care a decis că muzeul trebuie să-i restituiască lui Valentin Ceauşescu şi soţului Zoei

 

 

Ceauşescu 15 tablouri şi 9 obiecte de argint şi porţelan.

În acest dosar, înregistrat în anul 1999, pe rolul Tribunalului Bucureşti, instanţa a dat o decizie în data de 24 aprilie 2008 prin care a dispus ca Muzeul Naţional de Artă al României să le restituie lui Valentin Ceauşescu şi lui Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu – care a murit în anul 2006, la 57 de ani, de cancer – 15 tablouri din cele 42 revendicate şi 9 obiecte de argint şi porţelan.

Astfel, Muzeul Naţional de Artă al României este obligat să restituie familei Ceauşescu bunurile mobile care au fost confiscate de Parchetul General în anul 1990 şi lăsate în custodia muzeului la momentul respectiv, potrivit magistraţilor Tribunalului Bucureşti.

„Muzeul ar trebui obligat să predea bunurile aflate în custodia sa, dat fiind că Parchetul General le-a predat muzeului, după ce le-a confiscat de la Valentin Ceauşescu în anul 1990, cu titlu de măsură asiguratorie”, se mai arată în motivarea deciziei din 24 aprilie.

Reprezentanţii muzeului au susţinut, însă, că nu au nicio obligaţie în acestă cauză, dar magistraţii tribunalului au respins susţinerea lor.
Totodată, Tribunalul Bucureşti a mai respins şi ideea înaintată de Muzeul de Artă, care consideră că, de fapt, Parchetul General ar trebui obligat la restituirea bunurilor confiscate.

Traseul tablourilor familiei Ceauşescu a avut, de altfel, un parcurs sinuos în instanţele de judecată din România, mergându-se atât pe latură penală, cât şi pe latură civilă. Unul dintre dosare a fost trimis de trei ori spre rejudecare. Într-un altul, s-a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă. Alte două dosare, mai vechi, au avut ca temă acelaşi subiect.