De vreo 1.600 de ani, crestinii de prin toata lumea sarbatoresc Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos, cât si reînvierea naturii. Ideea de a celebra Craciunul în data de 25 decembrie îsi are originea în secolul al IV-lea.
Biserica a dorit sa eclipseze festivitatile si sarbatorile unei religii pagâne rivale, care ameninta existenta crestinatatii. Romanii celebrau nasterea zeului lor Soare, Mithras, în jurul acestei perioade din an. Prima atestare a Craciunului este din anul 336. Biserica a stabilit la sfârsitul secolului IV ca data pentru celebrarea nasterii lui Iisus Hristos ziua de 25 decembrie.
Noaptea de 25 decembrie este noaptea cea mai lunga. Plecând de aici, noptile se micsoreaza si zilele se maresc. Este mai multa lumina, mai multa caldura, mai multa viata. Si aceasta se reflecta asupra tuturor creaturilor. Acum din punct de vedere al echinoctiilor si solstitiilor, exista cele patru sarbatori: Craciunul, Pastele, Sfântul Ion, iar toamna, Sfântul Mihail. Aceste sarbatori, cunoscute din cea mai îndepartata Antichitate, ramân mereu repere astronomice si astrologice. Ce sunt echinoctiile? Soarele se afla într-un anumit punct pe cer, iar zilele sunt egale cu noptile; acest lucru se întâmpla primavara si toamna, în zilele de 22-23 ale lunii martie, în Berbec si ale lunii septembrie în Balanta; apoi, exista solstitiile de vara (iulie) si de iarna (24-25 decembrie).
Craciunul este un simbol pentru aceasta omenire, si nu neaparat prilejul fizic al nasterii Domnului. De altfel, Iisus nici nu s-a nascut la aceasta data de 25 decembrie. Conform astrologului Gheorghita Coser, Iisus Hristos s-a nascut sâmbata 28.02 ora 23 – Nazareth, Israel. “Singurul eveniment istoric pe care îl consemneaza biserica este uciderea pruncilor, pe care istoricii au stabilit-o în anul 4 sau 5 dinaintea erei crestine. Având în vedere ca atunci au fost vizati copii de 1-2 ani , anul 7 i.Hr este practic anul nasterii lui Iisus din Nazareth…”; mai multe detalii puteti gasi în cartea sa “Astrologia o terapie moderna”. Bineînteles ca nu este atât de importanta ziua reala, ci ce anume celebram.
Renasterea spirituala si darul alchimic
Craciunul reprezinta simbolul nasterii, al nasterii interioare, sau mai bine zis al renasterii, al ciclului interior, cât si exterior noua, cel al naturii. Aceasta renastere spirituala reprezinta iubirea si minunea iubirii suflata peste trup si suflet, simbolizata de cei trei magi de la rasarit care aduc cele mai pretioase daruri: aur, smirna si tamâie. Acest dar este unul alchimic, magic, care pune temelia crestinismului si a spiritualitatii. În toata aceasta poveste superba, cifra trei este pretutindeni si simbolizeaza manifestarea trinitara: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Sfântul Duh. Apar cei trei magi de la rasarit: Baltazar, Gaspar, Melchior. De unde veneau ei? Din Mesopotamia, din Persia, din Etiopia, da, trei tari…, cei care detin cheile spiritualitatii. Trebuie înteles ca nu oricine îl putea primi pe Hristos. Fecioara Maria a fost aleasa pentru ca o asemenea lumina sa poata avea salas în interiorul ei. Nasterea Lui nu putea fi dezvaluita oricui, ci numai celor pregatiti sa o poata cunoaste, acestia fiind cei mentionati mai sus. Sa nu uitam ca ei vin de la rasarit, de acolo de unde soarele rasare, de acolo de unde totul se naste, reînvie, recapata esenta, de acolo de unde toate spiritele vin pe aceasta lume. Altarele, atât cele din biserica cât si cele din magia înalta sunt orientate catre rasarit.
Ca dar oferit pruncului divin, ei aduc trei simboluri, si nu neaparat daruri materiale. Ei recunosc prin aceste ofrande aduse maretia, puritatea si esenta divina a pruncului nascut, si nu facut. Aur, smirna si tamâie. Asa cum spuneam mai sus, sunt daruri alchimice, magice, pline de taina si însemnatate. În plan divin, aurul simbolizeaza perfectiunea, transformarea alchimica a mercurului în elementul aur, adica evolutia de la materie la spirit, reprezinta soarele, puterea, divinul, puritatea, neintinarea, noua zi, noua lege, noul început, Tatal. Ce ar fi putut fi mai potrivit decât aurul? Smirna si tamâia erau considerate la acea vreme drept rasini sfinte si erau folosite în temple pentru diferite ritualuri. În acelasi timp, din punct de vedere alchimic, smirna si tamâia reprezinta smerenia, puritatea, ritualul, divinul; ca element, pamântul si eterul, Hristosul si Sfântul Duh.
Cifra 3 si steaua magilor
Dumnezeu se manifesta pe pamânt prin toate cele trei ipostaze. Acestea le putem regasi în Biblie din punct de vedere numerologic: trei magi, trei daruri, se cunoaste viata Lui pâna la vârsta de 12 ani 1+2=3, 12 apostoli, apare la vârsta de 30 de ani, propovaduieste 3 ani, este vândut pe 30 de arginti si este rastignit la 33 de ani. Dar sa vedem ce spune maestrul Mikhael Omraam Aivanhov despre steaua care a rasarit: “Si ce înseamna steaua? Este un fenomen care se produce inevitabil în viata unui veritabil om mistic, unui adevarat Initiat. Deasupra capului sau se naste o stea, o pentagrama luminoasa. Ceea ce este sus este la fel cu ce este jos, si ceea ce este jos este ce este sus; deci, aceasta pentagrama trebuie sa existe dublu: mai întâi omul, el însusi este o pentagrama vie, si apoi, sus, în plan subtil, o alta pentagrama îl reprezinta sub forma de lumina. Omul este deja o pentagrama, adica poseda cele cinci virtuti: Bunatatea, Dreptatea, Dragostea, Întelepciunea si Adevarul. Si aceasta lumina, aceasta stea care stralucea desupra grajdului inseamna ca fiecare Initiat care îl poseda în sine pe adevaratul Cristos aduce întotdeauna o lumina, o lumina coplesitoare, o lumina care hraneste, reconforteaza, vindeca, purifica, întareste… Într-o buna zi, aceasta lumina începe sa fie vazuta de departe de altii, care simt ca ceva special se manifesta prin aceasta fiinta. Ceea ce se manifesta cu adevarat este Cristos; si în acel moment, toti cei care conduc, guvernantii, toti cei care sunt puternici si bogati vor fi alaturi de el. Si chiar magii, care se credeau atotputernici, ei însisi, simt ca le lipseste ceva, ca nu au ajuns la acel grad de spiritualitate, si vin sa se încline, vin sa învete, vin sa aduca daruri. “ Asadar, toata miscarea pamântului si a stelelor se închina Lui. Îngerii Îl vestesc, stelele Îl lumineaza, magii I se închina, animalele, boul si magarul, Îl încalzesc si se supun Lui, pastorii vin si îsi aduc mieii în dar, toata lumea sarbatoreste în chip divin nasterea Lui
gardianul.ro