România nu mai primeşte gaz rusesc. Aveţi probleme în alimentarea cu gaze?

Aveţi probleme în alimentarea cu gaze? Semnalaţi-ne problemele AICI Premierul rus Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea preşedintelui Gazprom, Aleksei Miller, de a sista gazul la graniţa cu Ucraina, dar a precizat

 

că această acţiune trebuie să fie „publică” şi să de desfăşoare „în prezenţa observatorilor europeni”, potrivit RIA Novosti.

Războiul gazelor dintre Rusia şi Ucraina pune şi România pe jar. Livrările prin punctul Medieşul Aurit au fost sistate de la ora 8, potrivit lui Ioan Rusu, director general Transgaz. Prin punctul Medieşu Aurit intrau circa 2,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Marţi fusese sistată livrarea şi prin punctul Isaccea 2. 

Traian Băsescu a discutat despre criza gazelor cu Vladimir Putin. Putin a declarat că Băsescu e îngrijorat de situaţie, potrivit ITAR-TASS. Premierul Rusiei a fost sunat şi de premierul Bulgariei.

Ministrul Economiei Adriean Videanu susţine că România are destule rezerve pentru a trece cu bine de această iarnă. „Avem stocuri care ajung pentru 10-12 zile, dar vor fi completate. (…) Începând de aseară, se fac livrări de combustibili către CET-uri”, a precizat Videanu.

Efectele crizei gazelor se simt deja în mai multe oraşe ale ţării. La Timişoara, regia de termoficare a trecut deja la rezervele de păcură. Consumul de gaze la cele două centrale termice ale Timişoarei a scăzut cu 40, respectiv 25%. Conducerea regiei a anunţat însă că rezervele sunt limitate şi vor ajunge numai patru-cinci zile.

Şi CET Galaţi a intrat deja în stocul de păcură pentru că a primit cu 40% mai puţin gaz natural. Reprezentanţii societăţii susţin că nu vor fi probleme cel puţin 15 zile de acum înainte. Autorităţile susţin că deocamdată nu se pune problema ca livrarea de energie către consumatorii casnici să fie redusă. 

În Alba Iulia, peste 16.000 de apartamente au centrale de apartament, dar sunt gata să renunţe la ele, decât să stea în frig sau să plătească facturi prea mari.

Întrunit de urgenţă, comandamentul Termoelectrica a stabilit modul în care vor funcţiona CET-urile, ca să facă faţă crizei de gaze. S-a decis şi ca ministerele să propună propriile reduceri, în ceea ce priveşte marile centrale aflate în subordinea lor. 

Potrivit lui Octavian Lohan, director din cadrul Transelectrica, „măsurile se iau în aşa fel încât populaţia să nu fie afectată nici pe partea de alimentare cu gaz metan, nici pe partea de alimentare termică”.

 

realitatea

Lasă un comentariu