Acţiunea în revendicare

Cel ce formulează o acţiune în revendicare a unui bun imobil sau mobil trebuie să aibă calitatea de a pretinde dreptul reclamat adică să fie proprietarul bunului respectiv, chiar dacă dreptul său de proprietate este

 

 

 condiţional.

Pe cale de consecinţă, cumpărătorul unui bun în raport de care vânzătorul şi-a păstrat facultatea de răscumparare într-un termen determinat poate promova o acţiune în revendicare.

Moştenitorul în virtutea calităţii sale de continuator al persoanei defunctului poate revendica un bun al succesiunii. În cazul moştenitorilor, cât timp durează starea de indiviziune, dreptul fiecăruia nefiind clarificat în raport cu întrega succesiune, este mărginit numai la o cotă parte care se va determina cu ocazia partajului. În consecinţă, un co-moştenitor aflat în indiviziune nu poate introduce singur acţiunea în revendicare a unui bun din succesiune deţinut de un terţ ci numai împreună cu ceilalţi moştenitori.
Acţiunea în revendicare presupune un drept exclusiv şi absolut asupra dreptului revendicat, drept pe care un co-moştenitor îl poate avea numai ca efect al partajului. Într-un asemenea caz, co-moştenitorul indiviz poate cere să se recunoască şi determine în contradictoriu cu cei ce deţin bunul succesoral şi faţă de ceilalţi copărtaşi, cota succesorală care i se cuvine.

Acţiunea în revendicare aparţine şi legatarilor pentru bunurile ce le-au fost lăsate de defunct. În mod corespunzator, un coproprietar nu are posibilitatea de a revendica de unul singur bunul ce se află în coproprietate de la posesorul lui întrucât dreptul său este exprimat printr-o cotă parte nedeterminată în materialitatea sa, respectiv nu are un drept exclusiv. Cu toate acestea, în practica judiciară s-a decis că unul din ei va putea revendica bunul indiviz dacă are acordul expres al tuturor celorlalţi coproprietari. Nu este însă admisibilă o acţiune în revendicare introdusă de un coproprietar împotriva celorlalţi, cu privire la bunul indiviz deoarece niciun coproprietar nu este proprietar exclusiv asupra bunului. Dacă însă intervine partajul şi bunul este atribuit în lotul unuia dintre coproprietari, acesta va putea promova acţiunea în revendicare împotriva celui ce deţine bunul fără drept. În cazul devalmăşiei, bunul nu poate fi revendicat decât de toţi codevalmaşii.

 

Atac

Lasă un comentariu