Încă din luna noiembrie a anului trecut, prof. dr. Vintilă Mihăilescu, director general al Muzeului Ţăranului Român, trage un semnal de alarmă
asupra faptului că şefii Ministerului Culturii şi Cultelor ar intenţiona să desfiinţeze Muzeul Ţăranului Român. „În urmă cu câteva zile, s-a încheiat controlul efectuat de o comisie a Ministerului Culturii şi Cultelor la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. În raportul final înaintat oficial cu această ocazie conducerii muzeului este formulat explicit „idealul” desfiinţării Muzeului Ţăranului Româ n” arată prof. Mihăilescu. „În condiţiile date, ideal ar fi ca, odată cu definitivarea lucrărilor de consolidare a clădirii, muzeul să fie pregătit cu o expoziţie permanentă nouă ca tematică, prin care să fie puse în valoare şi alte obiecte din patrimoniul extrem de valoros, de aproape 90.000 de bunuri culturale mobile, ale muzeului şi, bineî nţeles, cu alt mobilier pentru expunere” (mobilier conceput de Horia Bernea special pentru această expunere şi în conformitate cu stilul acesteia – n.n.)”, se menţiona în respectivul raport.
Muzeul, unicat în lume
Ba mai mult, aşa-zişii „experţi“ în cultura româ- nească împinşi în faţă la conducerea Ministerului Culturii şi Cultelor de către persoane care doresc distrugerea spiritualităţii româneşti şi reinventarea altui popor, a altor ţărani, dar, probabil, nu români, au ajuns la concluzia că muzeul „prezintă riscul ca toate manifestările culturale iniţiate în curtea muzeului să vireze spre derizoriu”. De zeci de ani, muzeul, aşa cum este acum, nu a mai fost derizoriu, ba dimpotrivă, lăudat.
Unicat în lume, Muzeul Ţăranului Român atrage ca un magnet mii de turişti din străinătate, ca să nu mai vorbim că, de fiecare dată când vin la noi în ţară, delegaţii oficiale ale guvernelor străine, oficialii români oferă în programul vizitei şi vizitarea muzeului. Toţi străinii rămân de-a dreptul muţi de uimire de ceea ce văd şi laudă multitudinea de case şi obiecte foarte vechi din satele româneşti. De asemenea, laudă unicitatea unui astfel de muzeu, fapt care îi face pe aceiaşi oficiali să se simtă mândri că sunt români. Dar se pare că aceste aspecte au trecut în derizoriu pentru mai-marii ministerului în cauză, care fac aprecieri aberante în rapoartele lor.
Tentativă de distrugere repetată
Directorul Mihăilescu mai reaminteşte publicului că şi în urmă cu aproximativ patru ani a mai avut loc o tentativă de desfiinţare a muzeului. Aceste încercări nu te pot duce decât la gândul că „dezvoltatorii” imobiliari au pus ochii şi pe acest teren. În continuare, profesorul Mihăilescu mai arată că „acest act oficial al Ministerului Culturii şi Cultelor este nu numai un afront la adresa unei instituţii culturale care a obţinut cea mai mare recunoaştere internaţională în domeniul său de activitate, dar şi o ameninţare directă a însăşi existenţa muzeului în forma sa actuală, fapt care l-a făcut faimos în ţară şi străinătate, şi singura pe care o acceptăm ca legitimă.
atac