Ce patesc cei care nu-si platesc ratele la banca? anunta Casa de avocatura Coltuc

În actuala reglementare, executarea silita a creditelor este destul de dura cu restantierii, neoferindu-le solutii alternative .Întârzierile legate de achitarea ratelor de credit au devenit preocupari la zi ale institutiilor bancare, care

 cauta solutii pentru a-si recupera creantele, în conditiile în care tot mai multi debitori nu-si mai pot plati ratele. Nici bancherilor nu le convine o reglementare atât de închistata deoarece ei sunt interesati sa-si recupereze banii prin rate, nu prin executarea silita sau vânzarea creantelor catre recuperatori. La începutul acestei luni, ei au solicitat Bancii Nationale prelungirea de la 90 la 150 de zile a termenului de la care se declanseaza procedura de executare silita a celor care nu-si platesc datoriile si au sustinut ca BNR ar trebui sa încurajeze bancile sa reesaloneze si sa restructureze creditele restante. Pe de alta parte, comisiile Senatului au avizat o propunere legislativa care obliga bancile ca, înainte de a trece la executarea silita, sa prezinte clientului un plan de reesalonare a ratelor.
Indiferent daca propunerea legislativa va fi sau nu aprobata de Parlament, regulile referitoare la bunurile care pot fi urmarite de banci sau alti creditori ramân aceleasi. Procedura de executare silita difera în functie de clauzele contractului de credit, daca în acel contract s-au prevazut garantii imobiliare sau nu.
Contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, încheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii. OUG nr. 99/2006 a dat dreptul bancilor sa-si organizeze un corp propriu de executori, a carui activitate este strict legata de punerea în executare a titlurilor executorii apartinând institutiei de credit si altor entitati care apartin grupului acesteia si care desfasoara activitati financiare.

Executarea silita a creditelor fara garantii imobiliare
Daca în contract nu s-au prevazut garantii imobiliare, bancile sunt obligate sa înceapa cu urmarirea bunurilor mobile si numai daca nu se acopera creanta dupa vânzarea acestora se poate trece la executarea bunurilor imobile.
Executarea poate începe numai dupa ce se va comunica debitorului o somatie. Daca în termen de o zi de la primirea somatiei debitorul nu plateste suma datorata, executorul va putea trece la sechestrarea bunurilor mobile urmaribile ale debitorului, chiar daca acestea sunt detinute de un tert.
Executorul va identifica si va evalua cu acordul partilor bunurile sechestrate, iar daca acestea nu se înteleg, va solicita efectuarea unei expertize. Bunurile vor fi evaluate la valoarea lor de circulatie.
Bunurile sechestrate se pot lasa, cu acordul bancii, în custodia debitorului, care le poate folosi cu conditia sa nu piarda din valoare prin întrebuintare. Daca exista pericolul ca debitorul sa înstraineze, sa substituie ori sa deterioreze bunurile sechestrate, executorul le va sigila sau le va ridica de la debitor.
Sumele în lei sau în valuta, titlurile de valoare, obiectele din metale pretioase, pietrele pretioase, obiectele de arta, colectiile de valoare si altele asemenea se ridica si se depun, cel târziu a doua zi, la unitati specializate.
Executorul poate valorifica bunurile sechestrate prin vânzare la licitatie publica, vânzare directa si prin alte modalitati admise de lege.

Bunuri imobile care pot fi urmArite
Creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevalmas nu vor putea sa urmareasca partea acestuia din imobilele aflate în proprietate comuna, ci vor trebui sa ceara mai întâi împarteala acestora.
Creditorii personali pot urmari însa cota-parte determinata a debitorului lor din imobilul aflat în coproprietate, fara a mai fi necesar sa ceara împarteala.
Imobilele urmarite silit se valorifica prin vânzare la licitatie publica, vânzare directa si prin alte modalitati admise de lege.

Sursa: SFIN

Lasă un comentariu