Noul Cod penal nu pedepseste femeile care isi provoaca singure avortul

111115Articolul 199 referitor la avort contine un alineat care permite femeilor sa-si provoace singure avortul, fara sa fie pedepsite cu inchisoarea sau cu vreo amenda

 

 

 

penala. In prezent, femeile care isi provoaca un avort sunt pedepsite cu inchisoarea.

In proiectul noului Cod penal se regaseste, pe langa ce am aratat in editiile noastre precedente, inca o ciudatenie. Alineatul 7 al articolului 199 din viitorul Cod penal prevede ca „nu se pedepseste femeia însarcinata care îsi întrerupe cursul sarcinii”.

Este una dintre modificarile aduse articolului 185 din actualul Cod penal, al carui text a fost pastrat in foarte mare masura. Aceasta dispozitie din viitorul cod poate avea efecte nedorite si periculoase pentru viata si sanatatea femeii, deoarece invita implicit femeile sa-si intrerupa singure sarcina atunci camd nu dispun de bani pentru a apela la serviciile unui medic in termenul de 14 saptamani prevazut de lege. De asemenea, femeile ar putea recurge la aceasta solutie dupa varsta de 14 saptamani a sarcinii, când medicul nu are voie sa intrerupa sarcina la cerere, ci numai din motive terapeutice.

Sursa: Gardianul.ro

Lasă un comentariu