In cazul lipsei totale a mostenitorilor legali si a legatarilor, statul are vocatie succesorala concreta. Are acest drept nu numai in acest caz. De exemplu, daca nu exista mostenitori legali iar defunctul prin testamentul lasat a
instituit unul sau mai multi legatari cu titlu particular se va naste vocatia succesorala concreta a statului chiar daca legatarii accepta legatul, deoarece cei cu titlu particular nu au vocatie asupra patrimoniului succesoral ci numai asupra bunurilor determinate care fac obiectul legatelor, restul patrimoniului defunctului revenind statului. Prin urmare vocatia concreta a statului poate coexista in lipsa de mostenitori legali si cu drepturile legatarilor cu titlu universal daca aceste legate nu epuizeza intreaga masa succesorala. Daca in lipsa de mostenitori legali defunctul a dispus prin testament numai de o parte a averii sale, restul va trece in patrimoniul statului.
Notarul public constata vacanta succesorala la cererea reprezentantului statului si elibereaza certificatul de vacanta sucesorala dupa expirarea termenului de prescriptie a dreptului de optiune succesorala. Este obligat sa citeze autoritatea administratiei publice competenta a prelua bunurile daca succesiunea urmeaza a fi declarata vacanta si poate incredinta administrarea provizorie a bunurilor unui curator desemnat cu incunostintarea autoritatii administrativ – teritoriale.
Constatarea existentei unei sucesiuni vacante si a componentei acesteia se poate face si de catre instanta judecatoreasca in mod direct, in lipsa certificatului de vacanta succesorala eliberat de notarul public. Indiferent daca vacanta mostenirii a fost constatata prin certificatul eliberat de notar sau direct prin hotararea organului de jurisdictie, statul dobandeste mostenirea de la deschiderea ei, potrivit regulilor generale.
Sursa: Atac
Autor: Felicia Mirea