Noul Cod de procedura penala contine prevederi care ignora si incalca drepturi si libertati cetatenesti fundamentale.

Capitolul privitor la „Tehnici speciale de supraveghere sau cercetare” contin elemente mai abuzive chiar decât cele existente pâna acum. Noua formula propusa de Ministerul Justitiei incalca inclusiv posibilitatea partii de a-si

 

formula apararea, dar da autoritate si putere deplina procurorului, dar si altor “organe specializate ale statului”, fara a preciza care sunt acestea.

Conform noilor prevederi, interceptarile telefonice si supravegherea video vor putea fi facute inclusiv in spatii private: art. 136 prevede ca “Prin supravegherea video, audio sau prin fotografiere în spatii private se întelege fotografierea persoanelor, observarea sau înregistrarea conversatiilor,  miscarilor ori a altor activitati ale acestora, în spatii private”. Conform avocatului Mariana Stefan, intregul edificiu al noului Cod de procedura penala este viciat de faptul ca permite incalcarea unor drepturi constitutionale numai pe baza unei banuieli, a unei suspiciuni a organelor de cercetare penala legata de posibilitatea ca cineva sa savarseasca o infractiune. Mai mult decat atat, articolul 140 al noului CPP prevede ca “procurorul pune în executare supravegherea tehnica, sau poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala ori de alte organe specializate ale statului”. Avocatul Mariana Stefan ne-a declarat ca o astfel de formulare ambigua “alte organe specializate ale statului” este periculoasa prin aceea ca, fara sa precizeze exact care sunt aceste organe, permite oricarui serviciu secret sa intercepteze telefoane, ori sa supravegheze o persoana, fapt care constituie o alta incalcare grava a drepturilor persoanei. Ceea ce este si mai grav este faptul ca noile prevederi permit procurorilor sa foloseasca probele obtinute prin supraveghere tehnica dupa cum poftesc: “Datele rezultate din masurile de supraveghere care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii sau care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor, daca nu sunt folosite în alte cauze penale potrivit alin. (5), se arhiveaza la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidentialitatii, si pot fi transmise judecatorului sau completului învestit cu solutionarea cauzei, la solicitarea acestuia

 

gardianul

2 comentarii la „Noul Cod de procedura penala contine prevederi care ignora si incalca drepturi si libertati cetatenesti fundamentale.”

  1. PÂNĂ LA URMĂ,VOM FI NEVOIŢI ŞI OBLIGAŢI SĂ NE FACEM DREPTATE SINGURI…ŞI AŞA,PROCURORII FĂCEAU CE VOIAU,MUŞAMALIZAU PE CINE DOREAU,ETC. ACUM LE DĂ O ŞI MAI MARE PUTERE DE A-ŞI EXERCITA PROPRIILE INTERESE…ÎN SLUJBA CUI ??? GUVERNANŢII NOŞTRII DORM ÎN SĂLILE DE ŞEDINŢĂ,NU AU TIMP SĂ VERIFICE CONŢINUTUL LEGILOR,DAR LE DĂ UNDĂ VERDE…AŞA ESTE ÎN ŢARA ASTA DE RAHAT ! MIE,MI-E RUŞINE CĂ SUNT ROMÂN. ÎMI PARE ATÂT DE RĂU CĂ M-AM NĂSCUT ÎNTR-O ASTFEL DE ŢARĂ…SINGURA SOLUŢIE,O NOUĂ REVOLUŢIE…(de parcă ar mai fi fost vreuna de la Vladimirescu încoace…!)

Lasă un comentariu