Guvernul a modificat Codul Vamal

Introducerea sau scoaterea din tara, prin locurile stabilite pentru control vamal, prin sustragerea de la control vamal a bunurilor sau marfurilor care au valoare in vama mai mare de 20.000 de lei, va constitui infractiune de

 

contrabanda.
Guvernul a modificat in acest sens Codul Vamal, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in sedinta din data de 1 aprilie 2009.
In situatia in care valoarea bunurilor sustrase controlului vamal este mai mica de 20.000 de lei, fapta nu va constitui infractiune, ci contraventie.
Potrivit legislatiei in vigoare, constituia infractiune de contrabanda introducerea in sau scoaterea din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal.
Aceasta reglementare din legislatia vamala a fost facuta in contextul in care se constata o crestere a numarului de situatii in care se scot, sau se introduc in tara, prin sustragerea de la controlul vamal, a unor bunuri care ar trebui plasate sub regim vamal, cele mai semnificative din punct de vedere al impactului bugetar fiind cele privind tigarile. Sanctionarea acestor fapte numai contraventional nu descurajau comiterea lor in continuare.

Lasă un comentariu