Firmele pot cere atribuirea numarului EORI

Operatorii economici stabiliti in Romania, care desfasoara activitati reglementate de legislatia in domeniul vamal si care doresc sa fie inclusi in baza de date initiala, care va fi transmisa Comisiei Europene, pot depune

 

cererile de atribuire a numarului de inregistrare si identificare EORI, pana la 31 martie.
Prin Ordinul nr. 691/2009, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a aprobat Normele tehnice privind inregistrarea si identificarea operatorilor economici stabiliti in Romania. Ordinul ANAF nr. 691/2009 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 106, din 20 februarie 2009.

Potrivit acestui ordin, operatorii economici care desfasoara activitati reglementate de legislatia vamala, stabiliti in Romania, pot solicita atribuirea numarului de inregistrare si identificare EORI, la autoritatea vamala.

Conform reglementarilor adoptate la nivelul Uniunii Europene, fiecare operator economic este obligat sa aiba atribuit, dupa 1 iulie 2009, un numar unic de inregistrare si identificare, denumit EORI.
Persoanele care sunt obligate sa solicite atribuirea unui numar EORI sunt:
– operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum si operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii);
– persoanele fizice care introduc/scot marfuri in/din Uniunea Europeana

Lasă un comentariu