Amenda pentru lipsa rovinietei se comunică în două luni de la încheierea procesului-verbal

Daca un șofer circulă fără să aibă o rovinietă valabilă, amenda trebuie comunicată acestuia în maximum două luni de la încheierea procesului-verbal de contravenție, nu în cel mult două luni de la data la care a fost săvârșită fapta, stabilește o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Practic, din moment ce data faptei și data încheierii procesului-verbal pot fi diferite, în special când sunt folosite camerele video, rezultă că amenda poate ajunge la contravenient cu o întârziere considerabilă.

 

 

Comunicare rovinieta 2 luni
Comunicare rovinieta 2 luni

„Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data constatării contravenției, interval pentru care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie în Ordonanța Guvernului nr. 15/2002.

Din cauză că dispoziția respectivă nu este tocmai clară, instanțele au interpretat-o în mod diferit. Concret sesizarea ce a stat la baza Deciziei ICCJ nr. 43/2016 se lămurește că unii magistrați au considerat că termenul de comunicare de două luni se calculează de la data săvârșirii faptei. Iar alți judecători au apreciat că termenul începe de la momentul la care agentul constatator constată efectiv contravenția.

Prin urmare, pentru ca practica instanțelor să fie aceeași, Înalta Curte a stabilit că momentul de la care trebuie să se calculeze termenul de comunicare de două luni este cel al încheierii procesului-verbal de contravenție. Astfel, de la săvârșirea faptei și până la constatarea ei prin proces-verbal poate trece o perioadă de câteva luni, în special dacă acest lucru se face cu camere video

Completele de judecată ale ICCJ, ale curților de apel sau ale tribunalelor pot cere ICCJ să interpreteze, în anumite situații, prevederi legale neclare de care depinde soluționarea unui proces, prevede Codul de procedură civilă. Deciziile date în acest sens sunt obligatorii pentru toate instanțele judecătorești.

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.