Fitch: Perspectiva asupra sistemului bancar din Rusia rămâne stabilă

Perspectiva asupra sistemului bancar din Rusia rămâne stabilă, se arată într-un raport publicat luni de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, care avertizează că sunt în creştere unele riscuri la adresa băncilor ruseşti.

Perspectiva stabilă atribuită sistemului bancar din Rusia reflectă mediul operaţional încă rezonabil de fertil, performanţele satisfăcătoare ale sistemului bancar, calitatea stabilă a activelor şi riscurile limitate legate de refinanţare, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

În acelaşi timp, Fitch avertizează că există unele riscuri, printre care ritmul rapid de creştere a împrumuturilor pe segmentul de retail, care ar putea afecta calitatea activelor, mai ales la băncile cu mai puţină experienţă pe acest segment.

În plus, costurile mai ridicate de finanţare, din cauza concurenţei mai mari pentru depozite, vor afecta profitabilitatea sistemului bancar.

Grupul bancar suedez Handelsbanken a cerut luna trecută Băncii Centrale a Rusiei să-i anuleze licenţa bancară deoarece a decis să-şi înceteze operaţiunile şi să se retragă de pe piaţa din Rusia.

Decizia Handelsbanken de a ieşi de pe piaţa din Rusia vine după ce alte bănci străine, printre care Barclays, HSBC şi Santander, au renunţat la planurile de expansiune în Rusia. Băncile străine se chinuie să concureze pe piaţa rusă, unde 60% din active sunt controlate de băncile ruseşti de stat.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.