Avocat dreptul muncii.Specializari:Drepturile salariatilor concediati in urma unor sanctiuni disciplinare

Sanctionarea disciplinara se face potrivit unor reguli procedurale, care au ca scop de a asigura, pe de o parte, eficienta combaterii unor acte si comportamente daunatoare procesului muncii, iar, pe de alta parte, de a garanta stabilirea exacta a faptelor si a asigura dreptul la aparare al salariatului in cauza.

Textul art. 63 alin. (1) din Codul Muncii (CM) impune angajatorului obligatia de a efectua cercetarea disciplinara inainte de concedierea disciplinara a salariatului, obligatie din care rezulta dreptul salariatului sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa, sa ofere toate probele si motivatiile pe care le considera necesare. Pentru claritate, legiuitorul prevede expres dreptul salariatului la aparare la art. 251 alin. (4) din CM.

Cercetarea propriu-zisa debuteaza, in temeiul art. 251 alin. (2) din CM, cu convocarea in scris a salariatului, „precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii”. Un alt drept de care beneficiaza salariatul este dreptul de a fi asistat, la cererea sa, de un reprezentant al sindicatului al carui membru este. Cu toate acestea, in lipsa sindicatului sau a calitatii sale de membru al organizatiei sindicale, ar putea fi asistat de un alt salariat din unitate sau chiar de un avocat, asa cum este mentionat in textul alin. (4) al art. 251 din CM.

Accace mentioneaza ca neprezentarea salariatului la convocare, fara a avea un motiv obiectiv, da dreptul angajatorului de a dispune concedierea disciplinara fara efectuarea cercetarii disciplinare. Textul alin (3) al art. 251 poate fi interpretat atat in sensul garantarii dreptului angajatorului de a dispune concedierea fara efectuarea cercetarii disciplinare – in cazul in care salariatul nu da curs convocarii – cat si in sensul instituirii obligatiei salariatului de a motiva refuzul sau imposibilitatea de a se prezenta la convocarea pentru efectuarea cercetarii disciplinare.

Un comentariu la „Avocat dreptul muncii.Specializari:Drepturile salariatilor concediati in urma unor sanctiuni disciplinare”

  1. BUNA ZIUA. SUNT ASISTENT MEDICAL IN SPITALUL DE URGENTA GALATI IN URMA CU 12 ANI LUCRAM CA ASISTENT DE IGIENA IN COMPARTIMENTUL NUCLEUL EPIDEMIOLOGIC DIN LIPSA DE PERSONAL IN COMPARTIMENTUL DIETETICA AM FOST MUTAT IN ACEST COMPARTIMENT IN CARE LUCREZ DE 11 ANI AVAND STUDIILE DE ASISTENT DE IGIENA IN ACEST TIMP ANGAJATORUL TREBUIA SA MA PREGATEASCA PTR ACEASTA FUNCTIE DEOARECE NU PUTEAM LUCRA CU STUDII DE IGIENA PE ACEASTA FUNTIE CEIA CE NU AU FACUT. IN ACEST TIM AM FACUT FACULTATEA DE MEDICINA SI FARMACIE DIN GALATI CU SPECIALITATEA ASISTENTA MEDICALA GENERALA CU CARE POT LUCRA LEGAL PE ACESTA FUNCTIE DE ASISTENT DE DIETETICA CEI DE LA RESURSE UMANE NU VOR SA-MI SCHIMBE INCADRAREA . VA ROG SA MA AJUTATI IN ACEASTA PRIVINTA . NR MEU DE TEL ESTE 0744797366

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.