Ce trebuie să faci dacă banca te execută silit
https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/dQjS1QgCQZY
Băncile pot executa silit nu doar persoanele care fac credite, ci şi pe garanţii lor. Avocatul Sandra Dinescu a explicat pentru Money TV că executarea bunurilor imobile poate fi făcută chiar dacă nu aveţi un credit ipotecar. De asemenea, avocatul a explicat şi cum este instituită procedura de executare silită şi care sunt căile de atac.
„Mai toate băncile au în contracte inserate clauze prin care ne-executarea de către împrumutat a obligaţiilor, fie că e vorba despre ne-achitarea unei rate sau de o altă obligaţie, de exemplu de a aduce o poliţă de asigurare pot declara scadent anticipat creditul. În acest caz, împrumutatul va datora toată suma la momentul respectiv. Executarea silită însăşi durează destul de puţin”, a spus Sandra Dinescu.
„Banca recurge la executorul judecătoresc. Cererea de încuviinţare a executării silite în instanţă nu se face într-o procedură contradictorie, adică împrumutatul nici nu va fi citat. Cel mai probabil nici nu va şti că există împotriva lui o asemnea cerere, iar ulterior deja primeşte somaţie din partea executorului judecătoresc, după ce i s-au poprit conturile. Este firesc ca poprirea să nu fie notificată.
În principiu, executorul verifică dacă sunt bani în cont, ca să îi poată lua. Dacă nu aveţi bani în cont, se va proceda la vânzarea bunurilor mobile sau imobile.
Pentru a se proceda la executarea silită, trebuie neapărat să existe o declaraţie de scadenţă anticipată a creditului. Împrumutaţii trebuie să verifice atunci când se găsesc în faza de executare silită dacă au primit acea scrisoare. Dacă nu au primit-o e ceva în neregulă şi pot face contestaţie la executare.
Dacă ştiu că au întârziat cu plăţile, împrumutaţii pot urmări să vadă dacă s-a făcut o cerere de executare împotriva lor. Dacă nu urmăresc, clienţii află abia atunci când a fost demarată procedura de executare silită. Atunci clienţii nu mai au la îndemână foarte multe căi de a se apăra. O executare imobiliară poate dura două luni. Dacă executorul judecătoresc depune diligenţele pentru a se mişca repede, executarea poate dura foarte puţin”, a mai declarat Sandra Dinescu.
E posibil ca banca să poată modifica unilateral contractul şi în acelaşi timp să obţină încuviinţarea executării silite a contractului iniţial. E foarte greu să verifici sumele. Singura cale pe care clientul o are la îndemână este contestaţia la executare. Acesta are un termen foarte strict, de 15 zile de la primirea notificării. Dacă în 15 zile împrumutatul nu sesizează instanţa judecătorească, nu se mai poate prevala de niciun fel de neregularitate comisă de bancă. Trebuie neapărat respectata acest termen de 15 zile.
Notificarea se consideră comunicată, chiar dacă nu se semnează pentru primirea sa, dacă rămâne în cutia poştală sau împrumutatul nu este în ţară.
Taxa de timbru pentru contestaţie este în jur de 190 de lei. Se poate face o cerere de suspendare a executării, pând când se va da o soluţie la contestaţie. În acest caz este obligatorie plata unei cauţiuni de 10% din valoarea creditului, o sumă pe care, de regulă, împrumutatul nu şi-o poate permite. Mai există şi o suspendare provizorie a executării, care se soluţionează în câteva zile. Inclusiv cererea de suspendare a executării poate dura foarte mult în instanţă, mai mult decât îşi permite împrumutatul. Iar la suspendarea provizorie, în toate cazurile, cauţiunea care trebuie depusă este de 10%, ceea ce, pentru împrumutaţi, este practic imposibil.
„Există şi instituţia întoarcerii executării silite, dar acolo chiar este problematic. Pentru că banca execută şi eu câştig la mult timp după şi demonstrez că au fost clauze abuzive. Doar că e posibil să existe discuţii, pentru că nu tot creditul era nedatorat. Erau doar acele rate abuzive. Şi iarăşi va avea loc un proces care lafel, va dura foarte mult şi a cărui soartă va fi incertă şi va costa foarte mult”, a explicat avocatul.
Avocatul vă sfătuieşte ca, în cazul în care nu vă puteţi plăti rata, prin înţelegere cu banca, să vă vindeţi apartamentul la preţul pieţei sau un pic mai ieftin. Dacă imobilul va fi executat silit, atunci preţul obţinut de bancă va fi mult mai mic decât cel al pieţei. Potrivit Noului Cod de Procedură Civilă, preţul unui imobil executat silit poate fi cel mai mare preţ oferit, oricât de mic ar fi acesta.
Această procedură nu este îndeplinită doar în cazul unui credit ipotecar. Banca vă poate vinde casa şi pentru un credit de consum. Banca nu este obligată să înceapă executarea cu bunurile mobile, poate trece direct la bunurile imobile.
Se poate întâmpla să vă fie executat silit imobilul aflat în proprietate şi dacă sunteţi garant al unui rău-platnic.