Cum imi vand firma legal in Romania

Vanzarea unei societati comerciale, o procedura aparent simpla. Cand devine complicata?
Motivele pentru care un antreprenor isi poate dori sa renunte la o afacere sunt cat se poate de diverse: de la un mediu economic dificil sau o fiscalitate impovaratoare pana la profituri prea mici sau chiar inexistente. Daca nu isi doreste sa lichideze pur si simplu firma, un antreprenor are la dispozitie si o alta posibilitatea de a scapa de acea societatea comerciala: o poate vinde.

Cum se desfasoara cesiunea partilor sociale
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale, cu consimtamantul asociatilor actuali, catre una sau mai multe persoane, care astfel vor dobandi calitatea de asociati.

Conditiile in care se transmit partile sociale in care este divizat capitalul social sunt reglementate expres de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale

Avocatul Marius Coltuc #avocatcoltuc a rezumat pasii care trebuie urmati pentru cesiunea partilor sociale. Astfel, in cazul in care cesiunea partilor sociale se face intre asociati, procedura presupune:

•    aprobarea cesiunii in cadrul adunarii generale a asociatilor (prin majoritatea prevazuta in actul constitutiv);
•    incheierea unui contract intre asociatul cedent si asociatul cesionar;
•    inscrierea cesiunii in registrul asociatilor societatii;
•    inregistrarea cesiunii in Registrul Comertului in vederea opazabilitatii fata de terti.
In schimb, cand vine vorba de cesiunea partilor sociale catre persoane din afara societatii, lucrurile se complica putin, fiind necesara adoptarea unei hotarari a adunarii generale a asociatilor, inainte de incheierea contractului de cesiune, insa, in acest caz, hotararea trebuie sa fie luata cu votul asociatilor care reprezinta cel putin trei patrimi din capitalul social.

“La calculul acestei majoritati nu se va avea in vedere si partea de capital social detinuta de asociatul care doreste sa-si cedeze partile sociale”, subliniaza Marius Coltuc.

Pe baza hotararii de aprobare a cesiunii partilor sociale, se va incheia contractul de cesiune care trebuie sa cuprinda partile, pretul cesiunii, numarul de parti sociale cesionate, precum si drepturile si obligatiile partilor.

Totodata, la fel ca in cazul cesiunii partilor sociale intre asociati, si transferul partilor sociale catre o persoana din afara societatii trebuie inregistrat atat in registrul asociatilor tinut de societate, cat si in Registrul Comertului, cu respectarea termenului de opozitie prevazut de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

La art. 62, Legea societatilor comerciale prevede ca opozitia se face in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii asociatilor sau a actului aditional modificator in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, daca prezenta lege nu prevede un alt termen

Pe langa costurile corespunzatoare formalitatilor de la Registrul Comertului, in cazul cesiunii partilor sociale, costul principal este reprezentat de impozitul pe venitul realizat prin vanzarea partilor sociale, in cazul vanzatorului (atunci cand partile sociale se tranzactioneaza la o valoare mai mare decat valoarea nominala).

In cazul cesiunii de parti sociale intre asociati, inregistrarea procedurii dureaza aproximativ 5 zile lucratoare de la depunerea documentelor relevante la Registrul Comertului, in timp ce, in cazul cesiunii de parti sociale catre persoane din afara societatii, procedura de inregistrare la Registrul Comertului ajunge la aproximativ doua luni pentru ca presupune depunerea a doua dosare distincte.

Potrivit lui Marius Coltuc #avocatcoltuc, prin depunerea primului dosar se asigura mentionarea in Registrul Comertului si publicitatea in Monitorul Oficial al Romaniei a hotararii asociatilor de vanzare a partilor sociale.

Datele societatii: ce se modifica dupa vanzare

Odata ce cesiunea partilor sociale a fost definitivata trebuie actualizat actul constitutiv “cu privire la datele de identificare ale noilor asociati, numarul de parti sociale detinute de fiecare, proportia acestora in capitalul social al societatii, in vederea depunerii la Registrul Comertului”.

Aceasta a aratat ca celelalte date ale societatii (sediu social, obiect de activitate, administratori) se vor schimba numai in masura in care asociatii vor decide astfel

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.