Escrocherii de pe Facebook

Deşi unele pot fi inofensive, reţineţi faptul că altele va pot fura datele personale sau chiar banii din conturi.

Iată, aşadar, un top al celor mai întâlnite escrocherii de pe Facebook de care trebuie să vă feriţi:

 

1. Cadouri gratuite

Cel mai des intâlnită escrocherie, dar şi cea mai eficientă se pare, este cea care promite diverse obiecte gratis. De regulă, este vorba de tablete, laptopuri sau smartphone-uri

Cum să vă daţi seama că este o înşelătorie. În primul rând datorită faptului că vi se cer date personale care de regula trebuie pastrate private sau chiar descărcarea şi instalarea unui anumit program maliţios care vă “va înscrie” automat în cursa pentru terminalul promis.

Cu informatiile pe care le introduceti, escrocii au mai multe sanse in a va fura identitatea. Retineti faptul ca prin tastarea repetata a numarului de telefon este foarte posibil sa va fie incarcata factura de plata fara voia dumneavoastra. Exista totusi companii care prin intermediul unor campanii pe Facebook ofera diverse obiecte gratuit, insa inainte de a oferi orice detaliu, asigurati-va ca pagina este autentica.

2. Cipuri virale

Aproape la fel de interesant ca gadget-urile gratuite este sa vezi ultimul clip viral care circula pe internet. Cele mai multe dintre clipuri insa nu sunt ceea ce par a fi.

Atunci cand veti face click pe o escrocherie mascata sub forma unui clip viral vi se va cere sa va actualizati video playerul. Desigur, update-ul este de fapt un program virusat cu ajutor caruia vi se pot fura datele.

Pentru a nu fi pacaliti, copiati titlul clipului si cautati-l pe Google, iar daca acesta nu poate fi gasit pe platforma Youtube, atunci este de preferat sa-l evitati.

3. Personalizarea profilului

O alta inselatorie foarte comuna este cea care promite utilizatorilor de Facebook personalizarea profilului. O versiune foarte cunoscuta a acestei escrocherii este Facebook Black. Aceasta pacaleala isi propune sa va convinga sa instalati o aplicatie Facebook cu ajutorul careia hotii sa va acceseze informatiile personale,
dar si contul Facebook. Odata cu accesul liber la contul personal, prietenii din lista vor fi si ei “bombardati” cu acelasi mesaj.

Aceasta pacaleala este foarte usor de evitat daca tineti minte faptul ca nu exista posibilitatea sa va schimbati layout-ul paginii de Facebook.

4. Cine ti-a vizualizat profilul?

A sti cine ti-a vizualizat profilul este un fel de Sfântul Graal al social media. Desi Facebook a declarat de nenumarate ori ca acest lucru este imposibil, exista persoane care pur si simplu refuza sa creada.

Pe acest principiu se bazeaza si impostorii care au creat inselatoria “Who viewed your profile?”. Persoanelor care cad in aceasta plasa li se va cere sa instaleze o aplicatie ce ulterior se va dovedi a fi malitioasa. Instalarea ei va oferi acces liber hotilor catre contul de Facebook.

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.