Romania ar putea avea Garda de Coasta

MAI a supus dezbaterii publice un proiect de act normativ vizeaza

 

 infiintarea Garzii de Coasta, in zona litoralului Marii Negre, a Dunarii Maritime si a Deltei Dunarii, ce va fi organizata la nivelul administrativ al judetelor Constanta si Tulcea, prin reorganizarea inspectoratelor judetene ale politiei de frontiera Constanta si Tulcea.

Proiectul vizeaza modificarea si completarea O.U.G. nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane si a O.U.G. nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei.

Prin acest proiect de act normativ se stabileste o serie de masuri in scopul asigurarii unui climat de ordine si siguranta publica, securizarii frontierelor aeriene, terestre, maritime si fluviale, combaterii migratiei ilegale, asigurarii respectarii regimului juridic al frontierei de stat, etc., avand in vedere statutul Romaniei de stat membru al Uniunii Europene.

Garda de Coasta va avea ca zona de competenta suprafata din teritoriul national constituita din zona de frontiera corespunzatoare judetelor Constanta si Tulcea, Dunarea maritima, apele maritime interioare, marea teritoriala, zona contigua si zona economica exclusiva.

Proiectul de lege supus dezbaterii publice creeaza cadrul legal pentru incheierea documentelor de cooperare internationala in domeniile specifice de activitate ale Politiei de Frontiera Romane, cu respectarea legislatiei nationale si internationale privind tratatele si completeaza reglementarile care privesc uzul de arma efectuat de catre politistii de frontiera.

De asemenea, proiectul vizeaza crearea cadrului legal pentru reglementarea efectuarii controlului pentru trecerea frontierei de stat a navelor care intra sau ies in/din porturile romanesti in/din curse externe, avand in vedere si obiectivul prioritar pentru Romania – aderarea la Spatiul Schengen – aspect care presupune stabilirea unor noi principii ale controlului navelor care circula pe fluviul Dunarea, aplicabile dupa data stabilita prin decizie a Consiliului Uniunii Europene de eliminare a controlului la frontierele interne.

Proiectul de act normativ nu are implicatii financiare asupra bugetului general consolidat.

Textul actului normativ amintit este afisat si poate fi consultat pe pagina de Internet a MAI: www.mai.gov.ro, precum si la Centrul de Relatii cu Publicul al MAI, din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti.

Sursa: MAI

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.