SISTEMUL DE ASIGURĂRI, DIN FALIMENT ÎN FALIMENT: DUPĂ ASTRA ŞI FORTE ASIGURĂRI

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, ieri, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig SA, ca urmare a constatării stării de insolvenţă a societăţii şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, potrivit Legii 503/2004 şi Legii 85/2014. Păgubiţii Carpatica Asigurări îşi pot încasa despăgubirile, după ce falimentul Carpatica va fi decis definitiv în justiţie.
Pe 20 iulie, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, declara, într-un interviu pentru Agerpres, că şansele de salvare ale companiei de asigurări Carpatica Asig sunt foarte mici: „Avem cele trei mari cazuri: Astra, Carpatica, City Insurance. Astra este deja istorie, la Carpatica probabil vom şti foarte curând încotro se îndreaptă. Şansele de a fi salvată sunt foarte mici. Sper ca lucrurile să nu meargă în aceeaşi direcţie şi la City Insurance. Deocamdată, la City există un plan de redresare pe care urmează să-l aprobăm, există nişte angajamente de capitalizare. City Insurance rămâne marea îngrijorare, având 40% din totalul reclamaţiilor înregistrate la ASF pe semestrul I, dar şi Euroins suferă din cauza unei ponderi prea mari a RCA în portofoliu. Pe de altă parte, am avut nişte surprize în zona societăţilor mici. Dintre acelea cu 1% sau sub 1%, mai mult cu activităţi în afara României decât în România, cum sunt Forte Asigurări şi LIG, care se joacă cu poliţele de garanţii prin Italia într-un sistem mai puţin transparent”.
În luna iunie, ASF a respins proiectul de achiziţie prezentat de societatea IIC România BV în vederea achiziţionării Carpatica Asig. Grupul IIC a susţinut că nu a fost informat oficial de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în legătură cu respingerea dosarului de preluare. IIC a acuzat că i s-a refuzat accesul la informaţii esenţiale şi dreptul la comunicare, după ce ASF a anunţat că lipsa unei capacităţi financiare certe de a susţine redresarea Carpatica Asig şi structura difuză a acţionariatului potenţialului investitor sunt principalele motive pentru care Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a respins dosarul International Insurance Consortium (IIC) de preluare a asigurătorului.
Grupul IIC a dorit să specifice că, în opinia sa, nu i s-a acordat o şansă reală de a efectua o evaluare adecvată a situaţiei actuale a Carpatica, întrucât i s-a refuzat accesul la informaţii esenţiale şi dreptul la comunicare, în ciuda numeroaselor sale solicitări. În consecinţă, grupul a anunţat că a întrerupt finalizarea procesului de achiziţie a „Carpatica Asig”, acuzând „un blocaj de comunicare neobişnuit”: „IIC Group a avut o imagine clară asupra planului de revitalizare şi redresare necesar al Carpatica Asig ceea ce ar fi creat un viitor promiţător pentru companie. Din cauza statutului special al Carpatica Asig, care este sub administrarea specială a Fondului de Garantare al Asiguraţilor, grupului IIC i-a fost negat accesul la informaţii importante şi relevante referitoare la statusul companiei. În acest blocaj de comunicare neobişnuit, a fost imposibil să stabilim un canal de comunicare eficient cu persoanele responsabile de administrarea şi operaţiunile companiei. În acelaşi timp, situaţia companiei Carpatica Asig se deteriora, iar cifrele prezentate nouă în faza iniţială nu au mai putut fi folosite ca bază pentru redresarea ulterioară a companiei”.
La rândul său, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a transmis că, în calitate de administrator temporar al „Carpatica Asig”, nu poate comunica, direct, date despre activitatea asigurătorului posibililor investitori ai companiei şi a precizat că are obligaţia de a păstra confidenţialitatea tuturor informaţiilor la care are acces şi pe care le gestionează în virtutea mandatului primit.
Începând din 25 ianuarie 2016, societatea Carpatica Asig se află sub incidenţa prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în calitate de administrator temporar, are printre atribuţii şi implementarea măsurilor de atragere a unui investitor care să contribuie la restabilirea cerinţelor minime de solvabilitate.
Singurul investitor care a depus un dosar în vederea preluării controlului Carpatica Asig a fost holdingul IIC, reprezentat de cetăţeanul olandez Jacob Westerlaken.
Carpatica Asigurări s-a situat pe locul 7 în piaţă de asigurări din România anul trecut, cu venituri din prime brute subscrise în valoare de peste 583,7 milioane lei (cota de piaţă de 6,67%). Asigurătorul a plătit anul trecut despăgubiri în valoare de peste 380,9 milioane lei, situându-se pe locul 5 în piaţă la acest capitol, după Omniasig, Euroins, Groupama şi Allianz-Ţiriac.
Cea mai mare parte a despăgubirilor plătite de Carpatica au fost, potrivit ASF, în contul poliţelor RCA – peste 342,2 milioane lei.
* Forte Asigurări, în faliment, în iunie
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în iunie, să retragă şi autorizaţia de funcţionare a societăţii Forte Asigurări Reasigurări, ca urmare a constatării stării de insolvenţă a societăţii, şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment. Totodată, ASF a respins proiectul de achiziţie prezentat de societatea BBP Bandenia PLC în vederea dobândirii, în mod direct, a unei participaţii calificate din capitalul social al FORTE Asigurări Reasigurări. În aprilie, ASF a anunţat că asiguratorul nu a realizat, până la termenul limită de 31 martie 2016, măsurile asumate prin planul transmis în urma exerciţiilor de evaluare a activelor şi pasivelor companiilor din domeniu, derulate în prima jumătate a anului 2015.
Forte Asigurări se număra printre cei cinci asigurători care nu îndeplineau cerinţele minime de solvabilitate în vigoare, conform regimului de supraveghere Solvency I, din numărul total de 21 de societăţi de asigurare participante la exerciţiul BSRE (Balance Sheet Review Extended – BSRE), care evaluează soliditatea financiară şi situaţia solvabilităţii societăţilor de asigurare participante, efectuat, în noiembrie 2015, de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
* Astra Asigurări, în faliment, în aprilie
Cel mai de răsunet faliment din industria de asigurări rămâne Astra Asigurări. În aprilie, Curtea de Apel a respins mai multe apeluri declarate în acest dosar şi a menţinut decizia din decembrie 2015 luată de Tribunalul Bucureşti prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de faliment în cazul Asigurare – Reasigurare Astra SA.
„Respinge ca nefondat apelul declarat de apelanta Asigurare Reasigurare Astra SA prin administrator special Antonescu Bogdan, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra SA prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge apelul declarat de apelantele The Nova Group Investments Romania SA şi Epsilon Estate Provider SRL, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra SA prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca fiind formulat de persoane lipsite de calitate procesuală activă. Respinge ca lipsit de interes apelul declarat de apelanta T&T Salvage LLC, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra SA prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge apelul declarat de apelanta SC Oltchim SA prin administratori judiciari consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra SA prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca fiind formulat de o persoana lipsită de calitate procesuală activă, cât priveşte critica soluţiei de numire a lichidatorului judiciar provizoriu, şi ca lipsit de interes, cât priveşte critica soluţiei de respingere a cererii de calificare a cererii de intervenţie ca fiind declaraţie de creanţă. Definitivă”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.
Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială.
Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
* În aprilie, ASF a deschis procedura de redresare financiară pe bază de plan la City Insurance SA
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a anunţat, pe 18 aprilie, că a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, în urma unei analize diagnostic de supraveghere şi a unui raport de control inopinat care au scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului societăţii.
Printre cele mai importante probleme identificate în situaţia societăţii au fost gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, şi coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare.
ASF preciza: „Acţiunile de control şi analiză au mai relevat, pentru sfârşitul anului 2015: întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind înregistrate la B.A.A.R. cereri de chemare în garanţie, cu consecinţe negative asupra întregii pieţe de asigurări RCA din România; o datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor incluse în clasa 10 – RCA, reprezentând aproximativ 85% din totalul datoriilor faţă de reasigurători; o expunere ridicată la risc, reprezentând totalul sumelor asigurate pentru poliţele în vigoare, raportat la valoarea activului net înregistrată de societate la aceeaşi dată, la clasa 15 – Asigurări de garanţii, încheiate pe teritoriul României şi în Spaţiul Economic European; absenţa unei evaluări, pe o bază prudentă, a sumelor de încasat de la societăţi afiliate şi diverşi debitori, cu valori şi vechimi semnificative, fără a ţine cont, de asemenea, de deprecierea creanţelor respective”.
În luna mai, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, declara că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează împreună cu City Insurance la planul de redresare financiară a companiei, dar este nevoie de un audit.
„Noi cu City suntem în discuţie, ne-am întâlnit să lucrăm pe programul de redresare. Nu avem o dimensiune exactă a necesarului de capital. Tocmai de aceea, prima măsură la City la care insistăm este să facem un audit. (…) Ne-a transmis City programul de măsuri, noi îl analizăm şi o să îl analizăm şi continuăm dialogul. City să îşi aleagă un auditor care îndeplineşte condiţiile. În planul de măsuri are o propunere de auditor şi noi acum analizăm dacă îndeplineşte sau nu. Auditorul nu este unul cunoscut”, a spus Negriţoiu.
El a precizat atunci că ASF a respins propunerea acţionarilor de majorare a capitalului social pentru că banii erau împrumutaţi.
În data de 22 aprilie, Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance spunea că decizia Autorităţii de Supraveghere Financiare prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a companiei este nelegală şi netemeinică.
„Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a Societăţii de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. este esenţial nelegală şi profund netemeinică. Fără a intra într-o analiză de fond, vă informăm că toate considerentele acestei decizii nu dovedesc existenţa niciunei împrejurări din cele expres şi limitativ prevăzute de lege care să permită luarea unei asemenea măsuri. Textul invocat în decizie impune că, pentru a se lua o asemenea măsură, era necesar ca autoritatea să fi constatat – pe bază de date obiective – că, prin încălcări ale obligaţiilor specifice, s-a pus în pericol onorarea obligaţiilor asumate faţă de asiguraţi”, se arăta într-un comunicat al companiei.
Potrivit acestuia, conducerea ASF a ignorat rezultatul auditului comunicat de firmă la data de 18 aprilie 2016 din care rezultă că sunt îndepliniţi şi depăşiţi toţi indicatorii impuşi de Solvency II – legea în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2016.
* Majorare de capital la EUROINS ROMANIA
Consiliul ASF a decis ieri majorarea capitalului social al societăţii EUROINS ROMANIA ASIGURARE – REASIGURARE S.A. cu suma de 200.000.000 de lei, de la 230.525.765 lei la 430.525.765 lei şi modificarea actului constitutiv, ca urmare a acestei operaţiuni, dar şi majorarea capitalului social al COMPANIEI DE ASIGURĂRI – REASIGURĂRI EXIM ROMÂNIA (CARE -ROMÂNIA) cu suma de 20.000.000 lei, de la 17.643.996 lei la 37.643.996 lei.
În luna octombrie a anului trecut, ASF a decis intrarea Euroins în procedură de redresare financiară. vizând restabilirea situaţiei financiare a companiei, în termen de un an: „Decizia ASF se bazează pe concluziile unui raport de control privind activitatea şi managementul financiar al EUROINS, care a scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului. De asemenea, Consiliul ASF a avut în vedere identificarea, pe baza situaţiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de acţionarii societăţii pentru luna octombrie a acestui an, în contextul cerinţelor suplimentare de lichiditate şi de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II”.

Lasă un comentariu