Infractiune impotriva patrimoniulul. Circumstanta atenuanta legala a provocarii

Prin sentinta penala nr.489 din 8 octombrie 1997, Judecatoria Falticeni i-a condamnat pe inculpati pentru furt si talharie, cu retinerea circumstantei atenuante legale a provocarii, prevazuta de art.73 lit.b C.pen.

In recurs, inculpatii au fost achitati, in temeiul art.18 C.pen., raportat la art.10 lit.b si art.11 pct.2 lit.a C.pr.pen., dar speta ridica problema admisibilitatii aplicarii art.137 lit.b C.pen. in cazul infractiunilor indreptate impotriva patrimoniului.

Pentru existenta acestei circumstante, este necesar sa existe o legatura de la cauza la efect, intre actul provocator si tulburarea psihica sau emotia sub stapanirea careia s-a savarsit infractiunea.

Reglementarea prin lege a provocarii are la baza ideea ca actiunea ilicita a provocatorului constituie cauza infractiunii savarsite si ca infractorul nu ar fi comis fapta fara existenta actiunii provocatoare. Or, intentia de insusire a bunurilor nu poate, in mod obiectiv, sa fie deteriminata de un act provocator, aplicarea art.73 lit.b C.pen. fiind specifica infractiunilor contra persoanei, in special celor comise prin violenta, ca riposta a actului provocator violent.

Curtea de Apel, decizia nr.114 din 9 martie 1998

Lasă un comentariu