Irlanda mentine restrictiile de pe piata muncii pentru români si bulgari

Guvernul irlandez intentioneaza sa mentina restrictiile pe piata muncii în cazul cetatenilor români si bulgari, pentru înca trei ani, ca urmare a cresterii rate somajului în aceasta tara, relateaza Irish Times, în editia electronica.

Masura va fi adoptata în ciuda activitatii intense de lobby desfasurata de guvernele român si bulgar, potrivit carora actiunea este discriminatorie si ameninta sa le confere statutul de membri UE de “rangul al doilea”. Totodata, Comisia Europeana îndeamna statele membre sa elimine restrictiile de pe piata muncii impuse celor doua state.

Guvernul irlandez a impus respectivele restrictii pe o perioada de doi ani în ceea ce îi priveste pe cetatenii din România si Bulgaria, în ianuarie 2007, când cele doua tari au aderat la UE. Potrivit legislatiei europene, un guvern poate impune astfel de “restrictii de tranzitie” pe o perioada totala de sapte ani. Guvernul irlandez va lua o decizie în acest sens în curând.

Ambasada României la Dublin a tinut legatura cu Ministerul Întreprinderilor, Comertului si Muncii, Mary Coughlan, în vederea eliminarii acestor restrictii.

Sursa: Antena3

Lasă un comentariu