Formele timpului de odihna

Pauza de masa
     Daca durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa.
     Potrivit Contractului colectiv de munca la nivel national pe 2006-2007, durata pauzei de masa nu poate fi mai mica de 15 minute. Repausul mai mic de 15 minute pentru servirea mesei este inclus in programul de lucru.

Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
     Pauzele nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

    2. Timpul de odihna intre doua zile de munca
    Salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
3. Repausul saptamanal
    Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
    In situatii de exceptie, zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului.
    Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat au dreptul la un spor de 150% din salariul de baza.

    4. Zilele de sarbatori legale si alte zile in care nu se lucreaza
    Potrivit Codului muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt : 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti ; 1mai ; 1decembrie ; primasi a doua zi de Craciun sau doua zile pentru fiecare dintrec cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
    Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
   Aceste prevederi nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caraterului procesului de productie sau specificului activitatii.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Lasă un comentariu