În plină criză economică, BNR vine cu o veste bună pentru români. De astăzi, băncile din România vor avea mai mulţi bani la dispoziţie pentru a da credite.
Banca Naţională a României a redus rezervele minime obligatorii, de la 20% la 18%.
În acest fel, au rămas în conturile băncilor aproape 2 miliarde de lei, adică peste 500 de milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru credite acordate populaţiei. Prin această decizie, băncile comerciale trebuie să ţină mai puţini bani în conturile BNR, evitând astfel să se împrumute.
Măsura este valabilă numai o lună.
„Sistemul este în felul următor. Dacă o bancă atrage resurse de 100 de lei, până acum 20 din această sumă trebuia să-i depună la BNR, sub formă de rezervă minimă. Odată cu intrarea în vigoare a acestei dispoziţii, nu mai depune 20, depune 18. Asta înseamnă că băncile vor dispune de mai multe rezerve în lei decât până acum”, a explicat Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat că rezervele minime obligatorii prea mari limitează creditarea şi că Banca Naţională ar trebui să continue acest proces.
Reducerea rezervelor minime obligatorii ar elibera astfel fonduri ce ar putea fi folosite, printre altele, pentru construirea de locuinţe prin credit ipotecar sau pentru IMM-uri şi agricultură.
Radu Gheţea a declarat, pe de altă parte, că o reducere a rezervelor minime ar trebui însoţită de o diminuare a dobânzii de politică monetară, de o reducere sau scutire de TVA pentru unele activităţi importante în economie, inclusiv pentru crearea de locuri de muncă.
Sursa: Realitatea TV