Felicitari!Predoiu ia masuri impotriva celor care profeseaza avocatura, in afara legii nr. 51/1995

Pe 12 noiembrie, Guvernul a adoptat, la initiativa Ministerului Justitiei, Ordonanta de urgenta nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 792.

OUG nr. 159/2008 prevede, printre altele, ca „actele specifice profesiei de avocat, efectuate in mod public de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile prezentei legi (n.r. Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat), sunt nule daca s-a produs o vatamare ce nu poate fi remediata in alt mod, in afara de cazul in care modul de indeplinire a acestora a fost de natura sa produca o eroare comuna cu privire la calitatea celui care le-a savarsit.

Actul normativ mai stabileste ca „baroul are dreptul la actiune in despagubiri impotriva persoanei fizice sau juridice care exercita fara drept profesia de avocat.” Sumele obtinute cu titlu de despagubiri vor fi cuprinse in bugetele barourilor si vor fi folosite in mod exclusiv pentru organizarea activitatii de pregatire profesionala a avocatilor.

Roba de avocat poate aduce … inchisoarea de la 6 luni la 3 ani

O alta modificare a legii nr. 51/1995 prevede ca folosirea fara drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania„, „U.N.B.R”, „Uniunea Avocatilor din Romania” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de catre orice persoana fizica sau persoana juridica, indiferent de obiectul activitatii desfasurate de aceasta, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de Legea nr. 51/1995 constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Predoiu: „Profesia este supusa unor atacuri din partea unor impostori care se pretind avocati”

OUG nr. 159/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial la o luna dupa ce Catalin Predoiu, ministrul justitiei, a declarat in cadrul celui de-al 52-lea Congres al Uniunii Internationale a Avocatilor (UIA), desfasurat la Bucuresti, ca Ministerul Public si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui sa intervina in cazurile in care profesia de avocat este practicata fara forme legale.

In discursul sau, ministrul Predoiu a afirmat ca „pe langa Ministerul Justitiei, ar trebui ca si celelalte institutii cu atributii in realizarea Justitiei, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, sa inteleaga ca apararea profesiei de avocat nu este o chestiune de interes particular, ci intereseaza ordinea de drept si buna functionare a justitiei”.

„Din pacate, la noi acasa, profesia este in continuare supusa unor atacuri si incalcari din partea unor impostori care se pretind avocati”, a mai declarat Catalin Predoiu, la Congresul UIA, de la sfarsitul lunii octombrie.

„Ministerul Public trebuie sa intervina mai eficient pentru descoperirea actelor de practicare fara drept a profesiei de avocat si aplicarea procedurilor legale care se impun. In acest context, deplang relativa pasivitate a CSM in aceasta chestiune, care risca sa se transforme intr-o invitatie implicita pentru continuarea incalcarii profesiei de avocat, ceea ce ar fi foarte grav”, a adaugat ministrul Predoiu.

Pompiliu Bota si „Baroul constitutional roman”

Povestea structurilor paralele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, succesoarea Uniunii Avocatilor din Romania, a inceput in anul 2002, cand Pompiliu Bota infiintat o asociatie de caritate „Bonis Potra” care avea ca obiective, pe langa ajutorarea orfanilor, si infiintarea de unitati economice, ziare, saune dar si barouri.

Instanta i-a admis lui Pompiliu Bota cererea de constituire a asociatiei „Bonis Potra”, astfel ca,  una dintre primele hotarari ale asociatiei a fost infiintarea „Baroului Constitutional Roman”.

In acelasi an, baroul  Hunedoara, membru al Uniunii Nationale a Avocatilor de la acea vreme, a cerut Judecatoriei Deva dizolvarea asociatiei „Bonis Potra” si radierea acesteia din registrul asociatiilor, pe motivul obiectului si activitatii acesteia, respectiv crearea de barouri.

Instanta a admis actiunea baroului Hunedoara si a constatat ca Pompiliu Bota incheiase, cu diverse persoane, contracte de asistenta juridica pentru a le reprezenta in fata instantelor, in calitate de avocat, prin incalcarea Legii nr. 51/1995, care stabilea ca profesia de avocat putea fi exercitata doar de catre membrii Uniunii Avocatilor din Romania, care a devenit, ulterior, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

Dupa mai mult de un an, in noiembrie 2003, asociatia „Bonis Potra” a fost dizolvata.

Barou nerecunoscut de UNBR, anunta organizarea examenului de admitere in profesie

La sase ani de la momentul infiintarii Baroului constitutional al lui Bota, in octombrie 2008, Baroul Bucuresti a emis un comunicat in care preciza ca singurul barou component al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania ce isi desfasoara legal activitatea pe raza municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov este Baroul Bucuresti.

In acelasi comunicat, Baroul Bucuresti arata ca „hotararea de a constitui un nou barou pe raza judetului Ilfov nu apartine unor persoane particulare, care se fac vinovate de savarsirea infractiunii de exercitare fara drept a profesiei de avocat, ci doar Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, singura entitate legala in masura sa hotarasca asupra necesitatii si oportunitatii infiintarii unui astfel de barou.”

Aceasta precizare a Baroului Bucuresti a venit dupa anuntul privind „organizarea examenului de admitere in profesia de avocat de catre o entitate ce se autointituleaza Baroul de Avocati Ilfov, prin postarea pe site-ul www.baroul-ilfov.ro a unor informatii de natura sa produca confuzii in randul celor ce aspira sa faca parte din corpul profesional al avocatilor”, dupa cum se afirma in comunicat.

Trebuie amintit faptul ca, prin Hotararea nr. 371/2008, UNBR a stabilit ca Baroul Bucuresti include atat avocatii din municipiul Bucuresti cat si avocatii din judetul Ilfov.

Conform hotararii UNBR, pana la infiintarea si functionarea Tribunalului Ilfov, avocatii din judetul Ilfov raman inscrisi in Tabloul avocatilor din municipiul Bucuresti, urmand ca dupa infiintarea si functionarea Tribunalului Ilfov sa se examineze posibilitatea infiintarii Baroului Bucuresti si al judetului Ilfov.
 

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Lasă un comentariu