CSM a avizat favorabil, cu obiectiuni, proiectele de Cod penal si de Cod de procedura penala

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, în sedinta de joi, proiectele de Cod penal si de procedura penala elaborate de Ministerul Justitiei, subliniind ca aplicarea acestora mai devreme de 3-5 ani este neavenita.

CSM a avut o serie de observatii cu privire la cele doua Coduri promovate de Ministerul Justitiei si a cerut efectuarea unui studiu de impact si un termen de implementare a noilor proceduri. Mai mult, CSM a cerut ca în momentul în care cele doua proiecte normative vor ajunge sa fie discutate si votate în Comisiile juridice ale Parlamentului sa fie prezent si un reprezentant al Consiliului.

Observatiile CSM se refera la imposibilitatea implementarii noilor norme, lucru care ar bloca sistemul judiciar în conditiile în care judecatorii Înaltei Curti de Casatie si Justitie ar fi obligati sa judece si apelurile proceselor. “Daca acest cod s-ar aplica de mâine, sistemul s-ar bloca. Instanta suprema ar avea nevoie de 3-4-5 ori mai mult personal pentru judecarea tuturor cauzelor”, a aratat judecatorul Dan Lupascu. Magistratul a mai apreciat ca aplicarea noilor prevederi ar conduce, inevitabil, la prelungirea proceselor, nicidecum la scurtarea lor, asa cum a fost intentia initiatorului. În cazul noilor prevederi, dispare calitatea de “învinuit”, fiind înlocuita cu cea de “suspect”. “Legea nu spune clar când devii >, un lucru discutabil din punctul nostru de vedere”, a completat Lupascu.

De acord cu aceste critici a fost si Anton Pandrea, care a aratat ca 32 de judecatori de la ÎCCJ nu vor putea niciodata sa judece toate procesele de fond, de apel, de casatie, de drepturi si libertati, precum si procesele camerei preliminare. “Teoretic, este posibil ca orice cauza penala din România sa ajunga la ÎCCJ. Este riscant ca aceste coduri sa apara în acesta forma”, a completat Pandrea.

Sursa: RTV

 

 

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Lasă un comentariu